Koekjes die smelten in je mond… Dat is precies wat we dit keer gaan bakken. Door de toevoeging van de gecondenseerde melk krijgen ze hun herkenbare, typische smaak. Heel wat anders dan de heerlijke Hollandse zandkoekjes. Dit is zo’n oud koekjesrecepten wat van moeders en oma’s overgaat op dochters en zoons. Traditioneel versierd met de afdruk van een vork om de streepjes bovenop (in reliëf) te krijgen. Ben je gek op bakken, of op koekjes, probeer dan zeker deze Portugese variant eens. Er is niks moeilijks aan.
Dit recept is goed voor ongeveer 20 koekjes (afhankelijk van het formaat).
Ingrediënten
100 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
1/2 blikje gecondenseerde melk
1 eidooier
1 snufje zout
180 gram maizena
120 gram bloem
Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Meng de boter met de gecondenseerde melk, de eidooier en het snufje zout in een kom. Zodra alles goed gemengd is voeg je de maizena toe. Mix wederom alles goed door elkaar.
Voeg nu de helft van de bloem toe en meng met je handen en voeg indien nodig de rest toe. De exacte hoeveelheid hangt een beetje af van hoe het deeg zich vormt. Het deeg moet erg zacht zijn, anders breken de koekjes en worden ze erg droog.
Maak kleine balletjes van het deeg, ter grootte van een bikkel (grote knikkers) en druk ze zachtjes in met een vork. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-30 minuten totdat de onderkant van de koekjes goudbruin is. Ze worden/blijven wit bovenop.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Ik wil de koekjes bakken voor Portugese les volgende week vrijdag, moet daar een spreekbeurt houden en wil het hebben over typisch Portugese lekkernijen dus daar past dit goed in. Maar ik zie me nog niet vrijdagochtend vroeg bakken, weet je toevallig hoe en hoelang ik ze kan bewaren?
Verder lijkt me de verhouding Maizena/bloem best vreemd, klopt dat echt? Heb je ze zelf ook gemaakt?
In een goed afgesloten trommel blijven ze tot twee weken goed! Ik zal de verhouding nog eens checken, misschien heb ik een typefoutje gemaakt…
Was ik weer. Nee, het klopt echt zo qua verhoudingen! Sommige recepten gebruiken zelfs alleen maar maizena en geheel geen bloem. Het zijn dan ook totaal andere koekjes dan wij hier gewend zijn. Verder blijven ze wit, alleen de bodem kleurt goudbruin (houd daar rekening mee).
Parece ser muito boa esta receita.