Kronkelpad: de Maand van GEEN

Geen gasten, geen olijven en geen olijvenpluk. Het is rustig op o-vale-da-mudança. Je zou er stil van worden, wegkruipen bij de haard met een goed boek, een glas wijn en geen gedoe. Normaal is november de maand voor onze vakantie, maar we hebben geen vakantie. De tweede corona-uitbraak in Europa treft ook Portugal. De geplande trip naar Nederland, om de wederzijdse ouders op te zoeken, kan geen doorgang vinden. De stijgende lijn van besmettingen is geen reden voor een feestje.

Al dat “geen” heeft ook zijn positieve keerzijde. We hebben geen tekort aan tijd en vrienden die bij ons een paar dagen vakantie wilden komen vieren zagen geen redenen om dat maar een paar dagen te doen. Wij hadden geen bezwaar. Het werd geen luieren.

We dobberden wat tussen “toch-olijven-plukken” en “ooit-gaan-we-dat-doen-projecten”. Het werd een poging met olijven. Er waren er geen, nou ja een paar dan. Een bescheiden pluk met z’n zessen, we vonden nog 2 vrienden uit de buurt. In twee dagen waren we er klaar mee. De oogst was te vroeg rijp en viel vanzelf van de bomen. We konden nog een kleine 500kg naar de pers brengen. De werksfeer zat er nu goed in en, geheel in lijn om van o-vale-da-mudança een locatie te maken met bijzondere plekken en objecten, werden wat beelden in ere hersteld en haalden we een plan uit ‘de-kast-met-dat-zouden-we-nog-graag-willen-projecten’. De betonmolen ging aan.

Aan de oostkant van ons huis ontstaat langzaam een plek voor onszelf. De achterkant van het huis wordt een plek waar we ons kunnen terugtrekken in een open ruimte tussen natuur en gebouw. Een plek om de koelte op te zoeken op een zomerse zondag, waar we lekker kunnen eten met vrienden en familie onder de olijvenboom of lekker kunnen relaxen en niets hoeven. Even terug naar het hier-en-nu in een Zen-achtige sfeer. De tuin van het grote GEEN.

de Maand van GEEN

de Zen-tuin


Margriet en Wiro zijn sinds 2006 eigenaar van een uniek stuk Alentejo: o-vale-da-mudança. Wonen er vanaf 2008. Vind je het leuk om meer over hun te weten of over de vakantiehuizen dan kun je de verhalen lezen die ze publiceren op hun blog “Limonada” en de maandelijks terugkerende blog op Saudades de Portugal, iedere vierde donderdag van de maand.