Bolo de Chocolate e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Wij vonden dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laten we in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Dit keer gebruiken we ze in een zoet gerecht.

Ingrediënten

200 gram pure chocolade (70%)
350 gram kastanjes
6 eieren
80 gram suiker
110 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breek de chocolade in stukjes en verwarm ze ‘au bain marie’. Doe de chocolade in een kom en zet deze op een pan met heet water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water rustig aan de kook zodat de temperatuur van het water de chocolade doet smelten zonder het te verbranden). Zodra de chocolade voldoende is gesmolten haal de de kom van het vuur en laat je de chocolade afkoelen.

Was in de tussentijd de kastanjes. Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer tien minuten koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Zet apart tot ze volledig afgekoeld zijn. Plaats de kastanjes dan in een keukenmachine en maal tot het een soort bloem vormt.

Scheid je eieren en klop de eiwitten, met een snufje zout, stijf. Klop in een andere kom de eidooiers met de boter en suiker tot een dikke romige massa. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe terwijl je op lage snelheid blijft kloppen. Voeg dan het kastanjemeel (houd een beetje apart om over de taart te strooien aan het eind) beetje bij beetje toe, onder voortdurend door kloppen/mixen. Spatel nu heel voorzichtig het opgeklopte eiwit door het mengsel. Mix/klop dit er niet door, dan verlies je alle luchtigheid.

Vet een taartvorm van 20cm doorsnede lichtjes in en bedek met bakpapier. Giet hier je mengsel in en bak ongeveer 30 a 40 minuten op 180 graden (afhankelijk van je oven). Het is de bedoeling dat hij gaar wordt, maar een wat vochtige substantie houdt (denk een beetje aan natte cake). Haal hem uit de oven en laat iets afkoelen. Vervolgens haal je hem voorzichtig uit de vorm om volledig af te koelen. Garneer met het laatste beetje kastanje bloem.

Bom apetite!