Recept: Bolo de Bolacha

Vandaag op speciaal verzoek weer een heerlijk toetje en/of taartje voor bij de koffie. Bolo de bolacha betekent letterlijk koekjestaart. Het is een typisch Portugees dessert dat, zoals eigenlijk vaak, vrij machtig is en bomvol calorieën zit! Toch is het een favoriet van velen, die je in traditionele restaurants nog regelmatig op het menu ziet staan en je in bijna elke pastelaria kunt krijgen.

Zoals ik vaak zeg bij de recepten: er zijn vele varianten. Een beetje zoals appeltaart in Nederland, is ook de bolo de bolacha nergens echt hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld varianten met slagroom, gecondenseerde melk (dan natuurlijk samen met gelatine), chocolade, kokos en karamel. Ik maak vandaag een lekker makkelijke versie, dus voor iedereen weggelegd. Er komt zelfs geen oven aan te pas!

Bolo de Bolacha

Bolo de Bolacha

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen

Wat altijd in bolo de bolacha hoort is koffie. Ben je geen koffieliefhebber? Maak je geen zorgen, het is niet de hoofdsmaak. Laat je dus niet afschrikken door dit ingrediënt. 😉

Categorie: – Cake u0026 TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 rollen Maria koekjes

  • 125 gram boter (kamertemperatuur)

  • 250 gram suiker

  • 4 eidooiers

  • 1 grote mok sterke koffie (afgekoeld)

  • 1 eetlepel oploskoffie

Bereiding

  • Meng de eidooiers, suiker, boter en een staafje/eetlepel oploskoffie tot een romige massa. Haal een eerste stapeltje Maria koekjes door de afgekoelde koffie en laat ze er even in liggen zodat ze de koffie opzuigen (pas op dat ze niet te vol raken, dan vallen ze uit elkaar). Leg ze daarna voorzichtig apart.
  • Pak de gewenste vorm en vet deze lichtjes in. Begin met een laag koekjes en vervolgens een laag crème, dan weer een laag koekjes, enzovoorts. Het handigst is om de koekjes per laag in de koffie te weken, op die manier zijn ze makkelijker te hanteren. Sluit af met een laag crème en strooi er wat (zo fijn mogelijk) verkruimelde koekjes overheen. Zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. Lekker bij een kopje koffie!

    Bolo de Bolacha
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!