Zeven redenen voor een vakantie naar de Azoren

Negen vulkanische eilanden middenin de Atlantische Oceaan. Dat klinkt precies zo paradijselijk als het is. De Azoren zijn een bijzondere vakantiebestemming, die door steeds meer mensen ontdekt wordt. Liefhebbers van natuur, wandelen, cultuur en historie komen hier aan hun trekken. Met negen eilanden is het natuurlijk moeilijk kiezen, maar deze zeven zaken zijn sowieso een bezoek aan de Azoren waard!

Lagoa das Sete Cidades

Op het eiland São Miguel vind je het grootste zoetwatermeer van de Azoren. Een dam verdeelt dit prachtige kratermeer in tweeën en de afzonderlijke onderdelen worden Lagoa Verde en Lagoa Azul genoemd, oftewel het groene en het blauwe meer. Je kunt hier prachtige wandelingen maken. Wil je meer lezen over de legende die aan deze plek is verbonden? Kijk dan hier.

Wijngaarden van Pico

Het eiland Pico heeft met de berg Pico het hoogste punt van heel Portugal (2351 meter). Op dit eiland vinden we opnieuw Unesco werelderfgoed, maar dit maal in de vorm van bijna duizend hectare aan wijngaarden. Het microklimaat op Pico is perfect voor de wijnbouw, zeker in combinatie met de stenen muurtjes die de ranken afschermen van wind en zeewater. Bezoek op dit eiland ook het Museu do Vinho om meer te weten over de wijnbouw.

Parque Terra Nostra

Op het eiland São Miguel ligt een ingenieus watersysteem van beekjes en bronnen, de Vale das Furnas. Tweehonderd jaar geleden bouwde de Amerikaan Thomas Hickley hier een houten zomerhuis, gelegen aan een grote, thermale poel met een eiland in het midden. In de eeuwen die volgden werden prachtige tuinen aangelegd, met bloemen, planten en bomen afkomstig uit heel de wereld. Hier kun je waanzinnig badderen in de poel, met al die prachtige natuur om je heen.

azoren

Eten uit de grond

In dezelfde Vale das Furnas op São Miguel ligt het Lagoa das Furnas. Aan de noordwestkant van dit meer worden dagelijks potten met vlees, kip, groenten en worsten in kuilen in de grond geplaatst en urenlang in de hete gassen uit de vulkanische grond klaar gestoofd voor consumptie. Ga eerst kijken bij de kookplaatsen en proef later van deze Cozido das Furnas in één van de restaurants in het dorp.

Furnas

Angra do Heroísmo

De hoofdstad van het eiland Terceira is Unesco werelderfgoed. Gelegen in een prachtige baai heeft het een geheel eigen sfeer. In 1534 was dit de eerste plaats op de Azoren die van de Portugese overheid de stadsrechten verkreeg. Hier is het heerlijk slenteren door de straten langs forten, paleizen, kloosters en kerken. Het schiereiland Monte Brasil maakt deel uit van de stad en geeft een prachtig uitzicht over Angra do Heroísmo.

Vogels kijken

De Azoren worden door honderden verschillende vogelsoorten aangedaan en dat maakt de eilanden een fantastische bestemming voor vogelaars. De meest markante vogel is misschien wel de Kuhls pijlstormvogel, die vanuit Zuid-Amerika naar de Azoren komt om te broeden tussen april en oktober. Ga naar het eiland São Jorge, naar de hoofdstad Velas, om deze vogels ’s avonds en ’s nachts te horen “zingen”. Daarnaast is er de inheemse vogel Azorengoudvink, die je nergens anders zult vinden dan hier op de Azoren.

Feesten

Op de Azoren zijn de Pinksterdagen de belangrijkste feestdagen van het jaar. Dan worden de Festas do Senhor Santo Cristo gevierd. Deze feesten ter ere van de Heilige Geest worden op alle eilanden gehouden en bestaan uit processies door het dorp, mis, gezamenlijke maaltijden waarbij traditioneel de soep centraal staat, muziek en dans. Als je liever naar een minder religieus feest gaat dan zijn de Sanjoaninas op Terceira een goed idee. Praalwagens, kleurrijke optochten met veel dans en vuurwerk zijn hier de ingrediënten van het feest.