Wandelen op de Rota Vicentina

Dat Portugal een uitstekende wandelbestemming is kan je niet ontgaan zijn als je me een beetje volgt. Vandaag laat ik je kennismaken met een fijne wandelroute langs de zuidwestkust van het land, de Rota Vicentina. Hier worden de authentieke cultuur van het binnenland en de verrassend ruige kust met elkaar gecombineerd.

De Rota Vicentina is een netwerk van wandelpaden geopend in 2012. Deze route probeert het pad dat vroeger werd gebruikt door pelgrims, reizigers en geitenhoeders uit de regio in ere te herstellen. Fonteinen, kerkjes, bergen, dorpen en legendes vertellen ons vandaag de dag het verhaal van toen. De Rota Vicentina omvat ongeveer vierhonderd kilometer aan gemarkeerde paden langs de kust van Santiago do Cacém in de Alentejo tot Cabo de São Vicente in de Algarve. Het is opgedeeld in drie delen: de historische weg, het visserspad en de circulaire routes.

De historische weg

De historische weg is opgebouwd uit twaalf dagroutes die in totaal 230 kilometer beslaan. Ze variëren van 14 tot 24 kilometer. Vorige maand kreeg dit deel van de Rota Vicentina een belangrijke prijs van de European Ramblers Association. De route werd uitgeroepen tot “Leading Quality Trails”, waarmee het als één van de beste wandelbestemmingen van Europa wordt betiteld. De historische weg kun je niet alleen wandelen, maar ook met een mountainbike fietsen.

Rota Vicentina

Het visserspad

Het visserspad wordt gevormd door de oude visserspaadjes, die je in negen dagtochten kunt bewandelen. Let op, want deze paden zijn uitdagender dan die van de historische weg. Zand, wind en kliffen spelen hier een grote rol. Je hebt er prachtige views op de oceaan, maar hier last van hoogtevrees hebben is niet handig. De trajecten samen hebben 120 kilometer en kun je alleen te voet afleggen. De kortste is zes kilometer, de langste 22 kilometer.

Rota Vicentina | Saudades de Portugal

Circulaire routes

Ben je een beginnende wandelaar? Dan is één van de circulaire routes een goed idee. Hier zijn het begin- en eindpunt hetzelfde en kun je dus een overzichtelijk rondje lopen. Ze lopen bij de plaatsen Almograve, S. Luís, Troviscais, Santa Clara en Sabóia. Op de route van Almograve na kun je deze routes ook met een mountainbike doen. De vijf routes samen tellen ongeveer 46 kilometer, waarvan de langste dertien kilometer is.

Natuurlijk kun je geheel naar eigen wens combineren en kiezen uit het aanbod. Zorg altijd voor stevig schoeisel en voldoende water als je op pad gaat! De Alentejo en de Algarve kunnen in de zomermaanden flink heet zijn. De beste tijd om deze route te lopen ligt dan ook tussen september en juni. De website van de Rota Vicentina is ongelooflijk goed, dus hier zal je alles vinden wat je nodig hebt om jouw wandelvakantie te plannen. Meer algemene wandelinformatie vind je hier. En voor handige wandelkaarten kijk je hier.