Castelo de São Jorge

Deze had je nog van me tegoed! Iedereen heeft zo van die plekjes. Plekjes waar je graag komt. Of dat nou in je eigen stad, ergens in Nederland, tijdens een citytrip of de jaarlijkse zomervakantie is. Het Castelo de São Jorge, in Lissabon, is voor mij zo’n plek. Elke keer dat ik in de stad ben, moet ik hier toch even langs. Gewoon omdat ik het er fijn vind.

Lissabon is volgens de legende gebouwd op zeven heuvels. In theorie zijn het er veel meer, maar hoeveel het er ook zijn, de heuvels bieden op verschillende plaatsen in de stad de meest adembenemende uitzichten. Het Castelo de São Jorge ligt op de hoogste van die vele heuvels. Het is een plek die al sinds de zesde eeuw onderdak bood aan Feniciërs, Grieken, Carthagenen, Romeinen en Moren. De fundamenten van het kasteel stammen echter al uit de 6e eeuw voor Christus.

Castelo de São Jorge

Tijdens de zogenaamde Reconquista in 1147 werd het kasteel en de stad Lissabon heroverd op de Moren. Volgens de legende zou de ridder Martim Moniz tijdens de gevechten hebben gemerkt dat de poort van het kasteel geopend was. Hij gooide zichzelf in de kier en zorgde ervoor dat de andere christelijke soldaten konden binnenvallen. In het kasteel staat tegenwoordig een standbeeld voor deze meneer Moniz. Een waardevol stukje geschiedenis dus als je hier rondloopt.

Het kasteel heeft door de jaren heen vele renovaties en functies gehad. Zo was het een tijdje het koninklijk paleis, een legerkazerne en een gevangenis. biedt een spectaculair uitzicht over de stad en heerlijke schaduw onder de bomen op warme dagen. Mede hierdoor is het één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van de stad. De meeste mensen komen er voor een bezichtiging van het kasteel en het uitzicht, maar er is meer!

Castelo de São Jorge

Op een mooie, heldere dag kan je door middel van de Camera Obscura van dichtbij (live) meekijken met het leven in de stad. Van 10 tot 17 kun je elk uur, op het hele uur, aansluiten voor de Engelstalige uitleg. In de maanden juni tot en met september kan je op zaterdagavonden met een bioloog op zoek naar de vleermuizen in het kasteel. En op de eerste zondagen van de maand zijn er, vanaf 11 uur, shows en spelletjes (family fun & games) in historische sfeer. Lees hier meer. Ook is het mogelijk om het kasteel en eventueel de archeologische opgravingen te bezoeken met een gids. Om 13:00 en 16:00 uur kun je mee met een Engelstalige rondleiding. Voor de opgravingen zijn er meerder tijden mogelijk. Er zit een maximum aan het aantal personen per activiteit/rondleiding, dus zorg dat je op tijd bent!

Castelo de São Jorge

Als je van het laaggelegen centrum van Lissabon door de wijk Alfama naar het hooggelegen Castelo de São Jorge wilt heb je verschillende mogelijkheden. Heel efficiënt is je door een taxi voor de deur af te laten zetten. Saai!!! Leuker is het nemen van het trammetje, maar die zit soms zo vol… Met de lift, dat kan ook. Vanaf de Rua dos Fanqueiros wordt je in een wip naar de Rua da Madalena gebracht en dan is het nog maar een klein stukje wandelen. Maar wat je natuurlijk moet doen is gewoon te voet naar boven klimmen. En dan niet de korte weg nemen, maar zoveel mogelijk door de kleine straatjes van Alfama dwalen, hartstikke leuk!

Castelo de São Jorge

Kaartjes kosten €8,50 voor volwassenen. Er zijn verschillende kortingen mogelijk en kinderen onder de tien zijn gratis.

Openingstijden:
Zomer (maart t/m oktober) van 09:00 tot 21:00 uur.
Winter (november t/m februari) van 09:00 tot 18.00 uur.
Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

*  R. de Santa Cruz do Castelo, Lisboa.

Het kasteel heeft nog iets leuks dat ik hier niet genoemd heb. Hou de site in de gaten, hierover binnenkort meer!