Stof je cataplana maar weer af, we gaan er lekker mee aan de slag dit weekend! Je komt ze veelal tegen met vis, maar ook vleesgerechten kun je er prima in bereiden. Geïnspireerd door de lente, dit keer een smakelijk recept met als basis lamsvlees; een Cataplana de Borrego. Lekker veel groente (voor Portugese begrippen) erbij en smullen maar!
Cataplana de Borrego
Recept door Saudades de Portugal4
porties15
minuten45
minuten1
uurHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
1 kilo lamsvlees (in stukken)
3 eetlepels massa de pimentão
600 gram rijpe tomaten
60 gram zoete aardappel
2 laurierblaadjes
1 prei
2 grote uien
8 gedroogde Spaanse vijgen (met meel)
100 ml witte wijn
1 theelepel gedroogde oregano
3 eetlepels olijfolie
1 snuf zout
1 bosje verse koriander
olijfolie
versgemalen peper
300 gram broccoli
Bereiding
- Begin een dag van tevoren met het marineren van het vlees voor en optimale smaak. Anders kan het ook ’s ochtend voor je het gaat maken. Zo krijgen de smaken goed de tijd om in het vlees te trekken.
- Meng het vlees goed met de massa de pimentão. Voeg hier vervolgens de laurierblaadjes en oregano aan toe en giet de wijn erover. Laat dit nu rustig marineren. Schep af en toe even door/om.
- Verhit twee eetlepels olie in de cataplana en bruin hierin de stukken vlees aan beide kanten (gooi de marinade niet weg). Haal ze dan uit de pan en zet even apart. Leg nu een laagje ui en prei in de cataplana, gevolgd door een laagje zoete aardappel en daarboven op een laagje tomaat. Leg hier de stukken vlees en de vijgen bovenop. Daar bovenop gaan weer laagjes ui en prei, dan zoete aardappel en vervolgens tomaat. Giet dan de marinade van het vlees, de rest van de olijfolie (ongeveer 1 eetlepel) en een snufje zout en peper eroverheen.
- Sluit de cataplana en breng aan de kook op hoog vuur. Draai zodra alles kookt het vuur naar middelmatig/laag en laat 45 minuten sudderen. Schud tussendoor af en toe voorzichtig met de cataplana, zonder hem te openen. Snijd je broccoli in stukken en kook gaar tegen de tijd dat de cataplana bijna klaar is.
- Zodra de 45 minuten om zijn open je heel voorzichtig de cataplana (pas op voor de hete stoom!). Bestrooi de Cataplana de Borrego met wat fijngesneden koriander en serveer met de broccoli.
- Bom apetite!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print













Ik heb het vandaag gemaakt voor mijn gasten en voor onszelf. Super lekker geworden, echt een aanrader, iedereen vond het heerlijk.
De slager had voor mij een kilo vlees afgesneden van een lamsbout en in stukken gehakt.
Ik had nog een kleine aubergine over, die heb ik in kleine blokjes gesneden en toegevoegd, twee zoete aardappels gebruikt en gerookt paprikapoeder in de pan gestrooid. De broccoli heb ik uiteindelijk niet klaar gemaakt, dit leek mij genoeg en dat was het ook. Dank je voor het recept.
Is de 60 gram zoete aardappels in het recept wel correct? Ik heb nu twee zoete aardappelen gebruikt.
Blij dat het heeft gesmaakt! Je kunt qua groente heerlijk variëren. Het is een beetje naar smaak ook. Meer zoete aardappel en geen broccoli werkt net zo goed. 😊