Vandaag heb ik een bijzonder en origineel hoofdgerecht voor je. Het wordt klaargemaakt in de cataplana, de mooie koperkleurige pot met deksel die je vaak tegenkomt in de Algarve. In deze stoofpot kan je werkelijk van alles klaarmaken, hoewel je vis en zeevruchten het meest zult tegenkomen. Wij bereiden vandaag iets heel anders, namelijk cataplana de entrecosto. Lekker!
Cataplana de Entrecosto
Recept door Saudades de PortugalEntrecosto kennen wij als spareribs. Dat klinkt niet direct Portugees, maar klaargemaakt in de cataplana en met typische Portugese ingrediënten is de smaak onmiskenbaar.
4
porties20
minuten40
minuten1
uurHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
1 kilo ribbetjes (in stukken gesneden)
750 gram aardappels
150 gram chouriço
2 tomaten
1 groene of rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel massa de pimentão
200 ml witte wijn (of bier)
paprikapoeder
1 bosje verse peterselie
1 laurierblaadje
piri-piri
olijfolie
versgemalen zwarte peper
zout
Bereiding
- Begin op tijd met voorbereiden. Het is het lekkerste als de smaken de tijd krijgen om in het vlees te trekken. Dus marineer de avond van te voren of ’s ochtends.
- Snijd het vlees in ribbetjes en en als het lukt ook eenmaal overdwars doormidden. Pak een grote kom en pers hier de knoflook in uit. Voeg daar een snufje zout en peper, de eetlepel massa de pimentão en een scheutje witte wijn aan toe. Roer dit even goed door en doe de ribbetjes erbij. Hussel alles door elkaar en zet opzij om te marineren.
- Afhankelijk van welke aardappels je gebruikt kun je ze schillen of in zijn geheel (met schil) bereiden. Snijd ze in blokjes. Zelf vind ik met schil het lekkerste, dit geeft toch wat extra smaak aan je gerecht. Sommige mensen frituren de aardappels en doen ze er op het eind bij. Gezonder is om ze gewoon met de rest mee te garen in de cataplana. Snijd de uien en tomaten in dunne ringen en de chouriço zoals je zelf leuk vindt! Dit kan in plakjes, blokjes, halve maantjes, etc.
- Haal je vlees uit de marinade. Bak je ribbetjes mooi bruin in een scheut olijfolie. Hevel ze dan over naar de cataplana en voeg ook de uien, tomaten, aardappels en het laurierblaadje. Bestrooi met wat paprikapoeder en piri-piri en giet de witte wijn en de olijfolie waarin je het vlees hebt gebakken erbij. Je kunt er eventueel ook wat gerookte bacon bijdoen voor een extra twist.
- Sluit de cataplana en verhit hem op laag vuur ongeveer 30 minuten. Schud af en toe voorzichtig, hij is heet, met de cataplana (in plaats van het roeren wat je in een pan zou doen). Open hem na het halve uur, pas op voor de hete stoom, en voeg de chouriço toe. Proef of er nog zout of peper bij moet en sluit hem wederom. Laat nu nog zo’n 10 minuten door sudderen. Strooi er vlak voor het serveren wat fijngesneden peterselie overheen.
- Bom apetite!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print













Yummy!
Hallo,
Wele chourico gebruikten jullie? Er zijn nogal wat verschillende soorten, met heel verschillende smaken.
Groet,
Wim
Hoi,
Eigenlijk gebruik ik gewoon wat ik in huis heb op dat moment. Dat kan er een van het zwarte varken (porco preto), uit de Alentejo, met wijn, met bier, met knoflook of een “gewone” zijn. Ik gebruik alleen nooit een chouriço de sangue (bloed chouriço). Maak ik een gerecht waar ook wijn in gaat, dan kies ik niet voor de bier chouriço en vice versa.