Villa Algarve: Dromen van Nieuwe Gasten

Terwijl je dit leest, zit Europa weer in een fikse lockdown. Momenteel zijn ook hier de restaurants dicht, de kappers en de banken. Bakkers, slagers, de scholen en de diverse ijzerwarenwinkels (handig!) blijven open. Het lijkt alsof er geen einde aankomt. En toch hopen we met elkaar dat het komende seizoen voor de toeristenindustrie te redden valt. Met het vaccin in aantocht en de testresultaten in de hand, hopen we dat vanaf Pasen de Algarve weer open kan. Mijn hart huilt als ik zie hoeveel (mini) bedrijfjes in de Algarve het zwaar hebben en dus hebben we onze blik gericht op de toekomst.

Natuurlijk, ook in Nederland hebben bedrijven en ZZP-ers het ongelooflijk lastig. Maar geloof me, de steunmaatregelen zijn in Nederland echt beduidend beter dan alhier. Als straks de economie weer kan opstarten, is het goed om de lokale boekhandel, kapper en café te steunen. Maar ook hier in de Algarve is jullie steun hárd nodig. Zullen we met alle Portugal fans afspreken dat we daarom 50 weken de lokale bedrijven in eigen land steunen en dit jaar twee weken naar Portugal komen om hier wat geld uit te geven? En dus hierbij vijf tips om de volgende trip naar Portugal alles uit het vakantiebudget te halen en tegelijk de plaatselijke ondernemers te steunen. Hun dank? Een glimlach en een gastvrije ontvangst.

Dromen van Nieuwe Gasten

1 – Boek direct

Natuurlijk, de online platforms zijn voor een volgende boeking superhandig. Tegelijk vragen deze bedrijven behoorlijke commissie aan de verhuurder en dat terwijl direct contact met het hotel, B&B of huiseigenaar vaak de laagste prijs geeft. Daar profiteert iedereen van. Direct boeken is soms wat trager, omdat de beschikbaarheid soms niet direct zichtbaar is. Maar met een mailtje, whatsappje of belletje heb je gelijk zicht op de beschikbaarheid, de mooiste kamers en de beste prijzen. Het kost niets extra en je helpt de eigenaren.

2 – Zoek een lokale autoverhuurder

Ook bij het huren van auto’s kan jouw keuze een verschil maken. De Algarve kent diverse lokale verhuurders met leuke auto’s, goede voorwaarden en een persoonlijke service. Je hoeft niet in de lange rij op Faro airport bij de autoverhuur en je wordt geheid minder opgelicht met extra verzekeringen, extra kosten voor je tolkastje, tweede bestuurder of navigatie. De prijzen lijken soms net wat hoger, maar per saldo zijn deze lokale verhuurders vaak voordeliger. En je helpt een kleine ondernemer de zomer door. Mail me gerust voor tips.

3 – Blijf actief

Er zijn zoveel leuke activiteiten die een vakantie in Portugal nog meer de moeite waard maken. Wat dacht je van een toffe dolfijnentrip, een mooie natuurwandeling met gids, een fado avond of een dagje tegels schilderen? Huur een fiets, bezoek een plaatselijke wijngaard, doe een stadswandeling of neem een surfles. Veel van deze activiteiten worden georganiseerd door lokale Portugezen die prima Engels spreken en blij zijn met hernieuwde klandizie. Vraag bij het hotel naar leuke tips en lokale gidsen.

4 – Skip de supermarkt

Het lijkt wel alsof het eerste tripje van veel toeristen het verkennen van de plaatselijke Aldi of Lidl is. Met het idee dat ze hier goedkoop uit zijn, komen ze het huurappartement of de B&B binnen met zelf gekochte wijn, nootjes, kaas en nog veel meer uit de overvolle schappen. Uiteraard gun ik iedereen de omzet, maar juist supermarkten hebben het in 2020 eerlijk gezegd niet moeilijk gehad. Plaatselijke winkels wel. Dus waarom niet even shoppen bij de lokale bakker, wijnhandel of mini-mercado?! Dan zal je zien dat de prijzen vaak lager zijn dan je denkt, de producten heerlijk lokaal en de service sowieso veel prettiger.

5 – Neem je familie mee (of vrienden)

Portugal is een geweldig land met gastvrije mensen, een heerlijk klimaat, mooie oude stadjes, natuur en stranden. En dat voor nog steeds zeer betaalbare prijzen. Dus waarom niet je liefde voor Portugal overgedragen aan de hele familie? Maak van je eerste trip na de crisis een extra feestelijke geheel en nodig vrienden en familie uit voor een gezamenlijke reis. De restaurants en appartementen hebben ruim plek, je huurauto plaats voor vier en je tripjes worden alleen maar gezelliger. Je vrienden zullen je dankbaar zijn.

Voorlopig zitten we allemaal nog even vast in onze eigen bubble en kunnen we alleen nog maar dromen van de volgende reis. Maar de stranden, de monumenten, de zonsondergangen en de glimlach gaan nergens heen. Ze wachten geduldig op jullie…


Peter en Rob wonen in Olhão in de Oost Algarve. Daar runnen ze een boutique hotel en bouwen ze aan een leven tussen de Portugezen. Met ervaring in de horeca en als uitvaartleider (Peter) en als media en fitness ondernemer (Rob) brengen ze genoeg bagage mee voor een afwisselend en druk bestaan in de Algarve. Volgen kan op Facebook of Instagram.