Recept: Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu het in Nederland verkrijgbaar is kunnen we het mooi gebruiken om er een smakelijk Portugees gerecht mee te maken!

Chanfana is oorspronkelijk een (traditioneel) gerecht van verrukkelijk mals geitenvlees in rode wijn. Het gerecht wordt geserveerd in een typische ronde, zwarte ovenschaal, de ‘caçoila de barro preto‘. Maar vandaag maken we het dus met wild zwijn! Doordat deze zwijnen zich veelal te goed doen aan knollen, wortels en eikels heeft het vlees een typische wildsmaak. Ideaal voor een lekker stoofpotje.

Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen

Dit recept is goed voor zeker vijf personen.

Categorie: – WildKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

5

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

3

uur 
Totale tijd

3

uur 

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • ruim 2 kilo wild zwijn

  • rode wijn

  • 2 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 laurierblaadje

  • 1 chilipepertje

  • 1 bosje rozemarijn

  • 1 bosje salie

  • olijfolie

  • reuzel

  • flor de sal

  • zwarte peper

Bereiding

  • Begin een dag van te voren met het voorbereiden van de marinade!
  • Snipper allereerst de uien, pers de knoflook en snijd de kruiden en bleekselderij fijn. Pak een ruime kom of afsluitbare plastic zak en doe hier het vlees (in stukken gesneden) in. Voeg er de ui, knoflook, kruiden en bleekselderij aan toe en hussel alles goed door elkaar. Giet er dan voldoende rode wijn bij zodat het vlees geheel onderstaat. Breng op smaak met een snuf flor de sal, wat versgemalen zwarte peper, een scheut goede olijfolie, het laurierblaadje en het (doorgesneden) chilipepertje zonder zaadjes. Meng alles wederom goed en dek of sluit af. Zet het vlees nu een nachtje in de koelkast zodat de marinade goed in kan trekken.
  • Verwarm je oven voor op 180°C graden.
  • Haal de volgende dag het vlees uit de marinade en laat goed uitlekken. Gooi de marinade niet weg! Zet een koekenpan op het vuur en doe hier wat reuzel in. Verhit goed en schroei het vlees rondom dicht en leg vervolgens even apart. Zet een aardewerken schaal/pot klaar. Giet de marinade in dezelfde koekenpan als waar je het vlees in hebt aangebraden en breng op middelmatig vuur aan de kook. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
  • Schep de uien uit de marinade en leg onderin de ovenschaal/-pot. Hierna gaan de stukken vlees erin. Giet vervolgens de kokende marinade over het vlees. Zorg dat het vlees net onder staat en besprenkel met wat reuzel. Daarna kan het geheel, zonder deksel, in de voorverwarmde oven op 180°C graden (officieel een houtoven, maar wie heeft dat nou hier in Nederland?) geplaatst worden.
  • Gaar je vlees in ongeveer drie uur mals en zacht. Roer na ongeveer een uur alles even voorzichtig door. Serveer bijvoorbeeld met zoete aardappels.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!