Recept: Feijoada de Javali

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het in Nederland gemakkelijk verkrijgbaar is, is het natuurlijk hét moment om er een smakelijk Portugees gerecht mee te maken. Dit keer een lekker winters stoofpotje met veel groente: Feijoada de Javali.

Ingrediënten

800 gram wild zwijn
1 chouriço de Mouro
1 chouriço
500 gram groene kool
500 gram gekookte witte bonen (of feijao manteiga)
2 grote rijpe tomaten
2 uien
2 wortels
3 tenen knoflook
200 ml rode wijn
2 laurierblaadjes
olijfolie
verse koriander
theelepel tijm
zout & peper

Bereiding

Het lekkerste is om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken en vervolgens gaar kookt in gezouten water. Maar een pot of blik kan ook prima.

Begin een dag van tevoren met het marineren van het vlees. Snipper (of snijd ze in halve maantjes) hiervoor de uien en knoflook en snijd je wortels in plakjes. Snijd het vlees in blokjes en voeg hier een snuf zout, wat versgemalen zwarte peper, een theelepeltje tijm, de laurierblaadjes, de rode wijn, de fijngesneden/geperste knoflook, de gesneden uien en de plakjes wortels aan toe. Hussel alles goed door elkaar en laat de smaken een nacht intrekken.

Ontdoe de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes.

Giet de volgende dag voor je begint met koken het vlees goed af en bewaar de marinade. Zet een braadpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak je stukjes vlees rondom goudbruin. Snijd in de tussentijd de chouriços in plakjes en voeg toe aan de pan zodra je vlees een mooi kleurtje heeft. Schep alles even om en laat de chouriço meebakken.

Zodra ook de chouriço een beetje kleur heeft, gaan de tomatenstukjes erbij. Bak even kort mee. Vervolgens giet je de marinade (inclusief laurier, knoflook, ui en wortel) bij in de pan. Laat dit nu een minuut of tien rustig koken. Snijd terwijl dit staat te pruttelen je kool in reepjes. Voeg de kool toe samen met een liter groentebouillon (of water en een bouillonblokje). Laat de kool nu vijf minuten meekoken.

Nu gaan ook de gekookte witte bonen erbij. Proef even en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Kook kort door totdat je bonen warm zijn. Serveer heet en maak af met wat fijngesneden koriander erover.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.