Recept: Javali Estufado

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het in Nederland gemakkelijk verkrijgbaar is, is het natuurlijk hét moment om er een smakelijk Portugees gerecht mee te maken: javali estufado! Heerlijk mals gestoofd wild zwijn.

Ingrediënten

ongeveer 1200 gram wild zwijn
2 medium winterpenen
2 flinke uien
4 tenen knoflook
150 ml rode wijn
3 theelepels massa de pimentão
2 laurierblaadjes
olijfolie
zout & peper
water
verse peterselie

Bereiding

We beginnen met wat voorbereidingen. Snijd om te beginnen je vlees in middelgrote stukken, breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en zet apart. Pel en snipper je ui en snijd de wortels in plakjes of halve maantjes. Pers de tenen knoflook uit en snijd wat peterselie fijn (naar smaak).

Zet een braadpan op het vuur en verhit hier een flinke scheut olijfolie/boter in. Voeg de stukken vlees toe en bak op hoog vuur aan tot ze een mooi bruin jasje hebben. Schep het vlees uit de pan en draai je vuur laag. Voeg nu de gesnipperde ui en de laurierblaadjes toe aan de pan en bak op niet al te hoog vuur glazig. Zodra de ui glazig is gaan de geperste knoflook, de massa de pimentão en stukjes wortel bij in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat even rustig doorgaren.

Vervolgens gaat het vlees weer terug in de pan. Schep wederom alles om en blus af met de rode wijn. Vul aan met water tot je vlees net onderstaat. Zet het deksel schuin op de pan en stoof op laag vuur (kleinste pitje) in ongeveer twee uur gaar. Check tussendoor of er nog genoeg vocht in de pan zit. Zo niet, giet er dan wat water bij. Serveer het geheel op zijn Portugees met zowel rijst als frietjes en groente naar keuze.

Javali Estufado

Bom apetite!

Variatietips: Voeg ook eens 400 gram in blokjes gesneden tomaten toe (gelijk met de wortels) of reepjes rode en/of groene paprika. Ook kun je in plaats van wijn donker bier gebruiken.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.