Recept: Chouriço à Brás

Vandaag maken we weer eens een variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten maken we het dit keer met chouriço als hoofdingrediënt. Het blijft een makkelijk te maken recept, waar je niet heel veel ingrediënten voor nodig hebt. Wat je ook als basis gebruikt het is snel klaar! Zo maak je zelf in een handomdraai een smakelijke Chouriço à Brás!

Indien gewenst prima te combineren met een stukje vlees, kip of (inkt)vis. Goed voor 2 à 3 personen, afhankelijk van wat je erbij serveert.

Ingrediënten

1 chouriço
150/175 gram  batata palha 
1 grote rode ui
1/2 groene paprika
2 teentjes knoflook
4 à 5 eieren
2 laurierblaadjes
olijfolie
bosje verse peterselie
zwarte olijven
zout & peper

Bereiding

Verwijder om te beginnen het vel van de chouriço en snijd hem in kleine stukjes/blokjes. Snijd je ui in dunne halve maantjes, je paprika in dunne reepjes (of kleine blokjes) en pers de teentjes knoflook.

Bak in een koekenpan de uien, samen met de laurierblaadjes, in wat olijfolie goudbruin. Voeg dan de stukjes chouriço toe en bak een paar minuten, tot de olie grotendeels opgenomen is en de chouriço gaar is. Dan gaan de geperste knoflook en paprikareepjes erbij. Bak op laag vuur even kort mee.

Voeg de helft van de aardappelsliertjes (batata palha) toe aan het mengsel. Giet er drie losgeklopte eieren bij en roer alles door elkaar. Dan gaan er wat zwarte olijven bij. Als laatste gaan de resterende aardappelsliertjes er door. Kijk even of er eventueel nog één of twee eitjes bij moeten. Is het vrij droog, dan ja. Is het vochtig, dan nee. Vergeet niet de laurierblaadjes eruit te halen.

Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg wat fijngesneden peterselie naar smaak toe en draai het vuur uit. Garneer de chouriço à brás met wat extra zwarte olijven en verse peterselie. Lekker in combinatie met een frisse groene salade!

Bom apetite!

Chouriço à Brás

Variatietips: Wil je liever wat meer groente in het gerecht zelf? Voeg dan eens zo’n 200 gram fijngesneden prei toe nadat je de chouriço hebt gebakken.

  • Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ (de dunne variant) die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.