Made in Portugal: Claus Porto

Vandaag snuiven we de geuren op van de heerlijkste zeep die er is, en wel die van Claus Porto. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die stukken zeep gebruiken. Maar als je deze ziet zou je je spontaan bekeren! Deze Portugese zeep heeft niet alleen een super mooie verpakking, ze ruiken ook nog eens heerlijk. Dus dacht je dat zeep tot het verleden behoorde, dan had je het mis. Hun motto luidt dan ook: “Preservar o passado, estimular o presente, e desafiar o futuro” (behoud het verleden, omarm het heden en daag de toekomst uit).

Ach. Brito Cosmetics is een Portugees bedrijf gevestigd in Fajozes, Vila do Conde, dat zich toelegt op de productie van zepen en parfums. Het werd in 1889 opgericht in Porto door twee Duitsers die in Portugal gestationeerd waren, Ferdinand Claus en Georges Schweder. Later werd het bedrijf overgenomen door Brito Achilles (Achilles de Brito in de spelling van die tijd) en hij veranderde de naam in Ach. Brito &. C.ª Ld.ª in 1918. Het bedrijf overleefde de openstelling van de Portugese economie en de invasie van internationale merken. Dit vooral omdat men koos voor een luxe lijn, gericht op de buitenlandse markt, terwijl alles volgens traditionele productieprocessen bleef verlopen en volledig handmatig vervaardigd werd. Deze producten verschijnen nog steeds onder het merk Claus Porto.

Claus Porto | Saudades de Portugal

De Claus Porto zeepjes kregen internationale bekendheid in 2007 doordat de alom bekende Oprah Winfrey ze noemde in een segment van haar programma (Oprah’s Favorite Things). Sinds zij ze in haar programma heeft aanbevolen, zijn ze ook verschenen in haar magazine en op haar website, als een van haar favoriete producten. Verder zweren andere beroemdheden zoals bijvoorbeeld Kate Moss en Nicolas Cage bij dit merk.

De verpakkingen zijn geïnspireerd op de Art Nouveau en Art Déco stijl. Hierdoor hebben ze een heerlijke vintage ‘feel’ en ogen ze al luxer dan je normale stukje zeep. De zeep zelf is 100% natuurlijk en wordt samengesteld uit zeep massa (Karité boter), parfums, pigmenten en aromatische oliën. De ingrediënten worden verschillende malen gemengd en gemixt om uiteindelijk een zachte homogene massa te vormen. Dit is de basis voor de uiteindelijke stukken zeep. Nadat de stukken zeep gevormd zijn moeten ze nog twee tot drie weken rijpen. Ook dit gebeurt zonder toevoeging van chemicaliën. Wat ze nog iets specialer maakt is dat ze stuk voor stuk handmatig worden ingepakt.

De zeep is niet goedkoop, maar staat dan ook bekend als de beste zeep van Europa. Een heel speciaal stukje zeep dat niet alleen in de badkamer gebruikt kan worden, maar ook ter decoratie in huis. De lijn werd door de jaren heen uitgebreid, zodat je nu ook badzout of geurkaarsen in beeldschone doosjes en douchegel kunt kopen. Je kunt de zeep per stuk kopen, in miniatuur versie of als giftset.

Claus Porto | Saudades de Portugal

De fabriek heeft een eigen winkel die op weekdagen tussen 10:00 en 18:00 geopend is: Ach Brito & Ca, Rua de Castelões Sul 346, Fajozes.

Bezoek de website voor meer informatie. Online shoppen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld via deze link!