Jearina in Lissabon: Druk

De winter is “officieel” begonnen in Portugal. De regen valt met bakken uit de hemel en de verwarming wordt zowel thuis als op kantoor flink opgedraaid. In Portugal gebeurt dit meestal van de één op de andere dag, en soms na een aantal koude weken is het opeens weer een weekje 20 graden. 

Ook de feestverlichting wordt overal weer opgehangen en de winkels liggen vol met speelgoed en chocolade. De feestverlichting is écht een must see in Portugal. In Lissabon hangen de bomen bij de Avenida de Liberdade vol, zodat het net een glinsterende regen lijkt. Ook een aantal grote gebrouwen zijn van top tot teen aangekleed in de lichtjes, wat Lissabon een sprookjesachtig uiterlijk geeft deze tijd van het jaar. Daarna maakt de geur van gebrande kastanjes het wintergevoel compleet. 

Bij de kamer van koophandel zijn we alweer naar het einde van het jaar aan het toewerken, en onze laatste meetings van dit jaar aan het plannen om de eindcijfers te presenteren. Daarnaast hebben we het de afgelopen tijd super druk gehad met andere events. Zelf ben ik net terug uit Nederland, waar we vijf dagen geweest waren in verband met de Aquatech in Amsterdam. Deze beurs wordt eens in de twee jaar georganiseerd in de RAI in Amsterdam en is één van s´werelds grootste beurzen op het gebied van water. 

Al meer dan twintig jaar organiseert de kamer missies naar Nederland, om onder andere, de Aquatech te bezoeken en wat op te steken van dat waar nederland wereld bekend om staat: watermanagement. 

Jearina in Lissabon: Druk

Dit jaar waren we benaderd door een grote gemeente of we niet weer een missie wilde organiseren voor de Aquatech omdat deze gemeente graag meer wilde leren over kust protectie. Al met al waren we afgelopen week met 25 portugese burgemeesters en wethouders in Amsterdam. Naast het beursbezoek bezochten we nog twee relevante instanties, Deltares en Dunea. Bij Deltares werden we ontvangen door portugese ingenieurs die al jaren in Nederland wonen en werken en het leuk vonden hun landgenoten iets van de Nederlandse kennis en technologie mee te geven. 

Na de drukke werk week had ik gelukkig op zaterdag een dagje vrij om met mijn familie te zijn, die ik zeker al langer dan een jaar niet had gezien. Ondanks de vele regen hebben we er toch een geslaagde week van gemaakt. 

Bij terugkomst was er ook meteen weer veel werk aan de winkel. Eind van de maand ontvangen we een groep MBA studenten uit Nederland, die voor een studiereis naar Lissabon komen. De kamer verzorgd zo verschillende studiereizen voor verschillende scholen. Soms verzorgen we maar een dag of een dagdeel, maar deze keer organiseren wij de hele week en alle activiteiten. Natuurlijk is dat heel erg leuk, maar vergt dit ook ontzettend veel tijd en vooral geduld, wat niet altijd even makkelijk is als je veel te doen hebt en het liefst alles meteen zou willen doorpakken. Dat is ook één van de dingen waar veel Nederlandse ondernemers over vallen hier in Portugal, dat sommige dingen gewoon ontzettend lang duren en dat het soms lastig is snel feedback te krijgen. De studenten voelen hier natuurlijk echter vrij weinig van. 

Jearina in Lissabon: Druk

Ook thuis is het een beetje drukker geworden. Omdat zowel Nuno als ik de hele dag werken zit Dora de hele dag alleen thuis. Mijn moeder had kleine katjes thuis omdat een straatkat bij haar in de tuin bevallen was. Nuno en ik hebben dus besloten één van de vier beestjes mee te nemen als gezelschap voor Dora. Hij heet Pico en is écht Dora´s kleine broertje. Al is Dora best eenkennig, waren ze na een dag al dikke vriendjes en lagen ze tegen elkaar aan te slapen. Af en toe wordt ze helemaal gek van zijn hypergedrag, maar desondanks zijn ze toch meestal samen aan het spelen of slapen, en zijn we blij dat Dora niet meer alleen is overdag.