Eerder deelde ik al eens een recept voor coxinhas met eend. Vandaag maken we dit hartig hapje met bacalhau. Coxinhas zijn kort gezegd een soort van luxe gevulde aardappelkroketjes. Het is een van oorsprong Braziliaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. De variant die je daar het meest ziet is de coxinha de frango, gevuld met kip. Maar je kunt dus kiezen voor verschillende vullingen als je ze zelf maakt.
Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.
Het eerste dat opvalt is de vorm van de coxinhas, een soort vreemde puntige balletjes. Deze vorm hebben ze gekregen omdat geprobeerd werd de vorm van een kippenpoot na te bootsen. In Brazilië kan je zelfs speciale bakvormen kopen om deze specifieke vorm te krijgen als je coxinhas maakt. Maar hier doen we het gewoon met de hand ;-). Deze hapjes eten ze in Portugal voornamelijk koud, maar ik eet ze persoonlijk liever warm.
Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!













