Vanaf het Dakterras: Vintage Vondsten

Laten we dit blog een keer beginnen met wat favoriete Portugese termen: feiras de velharias, mercados mensais en lojas de segunda mão. Wow, dat was een hele mond vol en het somt eigenlijk een van onze hobbies goed op: het bezoeken van antiekmarktjes, maandelijkse markten en tweedehands winkels. Portugal is er goed in, elk weekend is er wel een plek in de regio te vinden waar je heerlijk kan struinen, op zoek naar leuke tweedehands spulletjes. Soms is het flink zoeken naar dat ene mooie dingetje, maar andere weekenden kom je met armen vol vondsten thuis.

Vintage Vondsten

Naast de markten zijn er in de Algarve veel tweedehandswinkels te vinden en om in deze winkeltjes binnen te komen moet je soms flink je best doen. De winkels staan vaak overvol met stoeltjes, kasten en spiegels. Afgelopen week waren wij nog in een winkel waarvan wij dachten dat hij aan het verbouwen was: er leek geen weg naar binnen. Toen wij de eigenaar vriendelijk vroegen of wij misschien een andere keer terug moest komen zwaaide hij van achter een berg meubeltjes dat wij via een mini doorgang langs een paar kasten rechtsom het winkeltje in konden schuifelen. Het was blijkbaar altijd zo en de eigenaar hield van een volle zaak. We hebben er een paar geweldige glaasjes, oude anchovies blikjes en een mooie oude kan gevonden. Toen ik ergens in de winkel een opgevouwen 5 euro briefje vond en vroeg hoeveel hij daarvoor wilde hebben, lachte hij en zei hij dat hij zó rijk was dat hij geld overal liet slingeren. Iets in zijn vriendelijk fonkelende ogen deed mij vermoeden dat de beste man dat briefje expres had neergelegd om te kijken wat voor volk hij in zijn zaak had. Stiekem hoop ik ook dat hij dit inderdaad expres had neergelegd, ik hou wel van een sociaal experimentje op zijn tijd!

Natuurlijk vinden wij niet bij elk bezoek leuke dingen in zo’n winkeltje of op de markt, soms zit er even niets tussen, maar alleen het struinen kan al leuk zijn. Elk weekend zie je nieuwe mensen met leuke kraampjes of simpelweg zeiltjes op de grond met ijzerwaren, meubels, kleding, oude sieraden en servies. Je vindt er ook oud Portugees aardewerk en potten, pannen en schaaltjes van emaille. Je moet er op tijd bij zijn om de mooiste parels te bemachtigen. Eerlijk gezegd zijn wij vaak wat aan de late kant, zo rond een uur of 11. Van vrienden horen wij dat de mooiste spulletjes vroeg in de ochtend al verhandeld worden, maar dan zitten wij vaak nog thuis met kleine oogjes aan een kopje koffie.

Vintage Vondsten

Natuurlijk heeft de markt ook een hoekje met een standje waar je een kopje koffie kunt bemachtigen. Als het even kan dan nemen de mensen ook nog een biertje met een bifana, want het is nou eenmaal marktdag! Vaak zit het hier al vroeg vol en lijkt deze hoek van de markt toch nét iets populairder dan de standjes met tweedehands spullen.

Wij hebben in de afgelopen jaren kleine kastjes, spiegels, glazen, doosjes en zelfs wat kleine mooie sieraden weten te kopen, het voelt vaak als een echte vondst en we kunnen het iedereen aanraden om op deze manier te winkelen: je steunt de lokale ‘feirantes’ en het is veel leuker dan shoppen in grote winkelcentra!

Volg Michelle & Theo via Instagram en Facebook!