Romantisch Évora

Évora is een uiterst sfeervolle plaats in de Alentejo, waarvan het oude centrum sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De unieke verzameling bezienswaardigheden vormt dan ook één groot ommuurd openluchtmuseum. Deze plaats daterend uit de Romeinse tijd, had zijn gouden eeuw in de 15de eeuw, toen de Portugese koningen daar hun residentie vestigden. Het unieke, romantische karakter ligt onder andere in de witgekalkte huizen met gele details en smeedijzeren balkons.

Ga je voor het eerst naar Évora dan mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen! Bijkomend voordeel is dat Évora niet heel groot is en de (meeste) hoogtepunten op loopafstand van elkaar liggen. Alleen het aquaduct ligt iets verder weg van de rest.

Capela dos Ossos – Igreja de São Francisco

Een ‘must’ als je in Évora bent, deze bottenkapel. Dit is de grootste, oudste en bekendste capela dos ossos die Portugal rijk is. Hij maakt onderdeel uit van de Igreja de São Francisco. De geschiedenis van de kerk dateert uit de dertiende eeuw, maar de bouw van de capela dos ossos begon waarschijnlijk pas in de zeventiende eeuw. Naar schatting zijn er meer dan vijfduizend botten gebruikt op de muren, het plafond en de pilaren. De patronen werden gelegd met onder andere schedels, wervels en dijbenen, die met cement vast werden gezet.

Het diende er toe om de levenden te wijzen op de kwetsbaarheid van het leven en de vergankelijkheid van de materiële wereld. Deze boodschap werd verduidelijkt door de woorden: “Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos“. Dat betekent zoiets als “Wij wiens botten u hier ziet wachten op de uwe“. Deze zin mag wat macaber lijken, maar het is een boodschap aan de levenden. Het is een herinnering aan het feit dat het leven vergankelijk is en dat iedereen op een dag ook tot enkel botten zal vergaan.

Romantisch Évora

Templo Romano de Évora

Deze Romeinse tempel met 14 Korinthische zuilen, afgedekt met marmer uit het nabijgelegen Estremoz, staat ook wel bekend onder de naam “Templo de Diana“. In de zeventiende eeuw werd er door een Portugese priester een legende de wereld in gebracht, waarin de tempel aan Diana (Romeinse godin van de maan, jacht en kuisheid) zou zijn opgedragen. In werkelijkheid is de tempel echter gebouwd ter ere van keizer Augustus. De overblijfselen van deze tempel, die ooit deel uitmaakte van het Forum Romanum, dateren uit de 2de of vroege 3de eeuw na Christus. Je vindt hem in het historische centrum van de stad, letterlijk op een steenworp afstand van twee andere bezienswaardigheden in dit lijstje.

Sé de Évora

De Kathedraal van Évora, een rooms-katholieke kerk, is een van de oudste en belangrijkste monumenten, gelegen op het hoogste punt van de stad. Ook deze prachtige kathedraal maakt deel uit van het historische stadscentrum, dat dus op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Verder heeft de kathedraal sinds 1910 de status van Portugees Nationaal Monument. De kathedraal werd grotendeels gebouwd tussen 1280 en 1340 en werd ontworpen conform de plattegrond van de Sé de Lisboa. Het hoofdportaal is een meesterwerk van Portugees gotisch beeldhouwwerk en ook binnen valt genoeg te zien. Neem ook zeker een kijkje boven op het dak voor een schitterend uitzicht over de stad!

Aqueduto da Água de Prata

Wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan Évora, maar zo de moeite van het bekijken waard. Het aquaduct is, vanwege zijn grootte, een van de meest indrukwekkende monumenten in de stad. Het is ontworpen door Francisco de Arruda (beter bekend van de Toren van Belém in Lissabon) om schoon water naar Évora te brengen. Er werd in 1532 met de bouw van het aquaduct gestart door koning João III. De leidingen en granieten bogen in renaissancestijl werden hoogstwaarschijnlijk over het oude Romeinse aquaduct gelegd. De inauguratie vond plaats in 1537.

Enkele van de meest voor de hand liggende wijzigingen in het aquaduct door de eeuwen heen, zijn de verschillende fonteinen die werden toegevoegd langs de doorgang in het historische centrum van Évora. Deze verkregen hun water door middel van de zwaartekracht. Aan het einde van het aquaduct, in Rua do Cano, voelt de buurt aan als een op zichzelf staand dorpje, met huisjes, winkels en cafés ingebouwd in de perfecte bogen van het aquaduct.

Palácio (dos Duques) de Cadaval

Ook het paleis van de hertog van Cadaval ligt in het historische centrum van Évora, vlakbij de tempel en de kathedraal. De constructie van dit paleis werd gedeeltelijk gebaseerd op de Romeins-Visigotische muren van het oude kasteel van Évora. Bestaande uit het landhuis en de Igreja dos Lóios met een harmonieuze combinatie van de Moorse, Gotische en Manuelijnse stijl. Het paleis met zijn 17e-eeuwse façade wordt gedeeltelijk gevormd door een oud kasteel dat in 1384 werd verbrand. Tegenwoordig wordt het gedomineerd door de Torre das Cinco Quinas.

Dit paleis werd gebruikt door de gouverneur van de stad Évora en deed van tijd tot tijd dienst als koninklijke residentie. De kamers op de eerste verdieping herbergen een collectie manuscripten, familieportretten en religieuze kunst uit de 16de eeuw, die kunnen worden bezocht. Vergeet ook zeker de naastgelegen Igreja dos Lóios niet met een bezoekje te vereren.

Romantisch Évora

Proef als je in Évora bent ook zeker een queijada de Évora of één van de andere lokale zoetigheden die vallen onder de noemer “doçaria conventual“.