De Mooiste Autoroutes: Alto Alentejo

Gaan en staan waar je maar wilt, een lekker muziekje uit de boxen, stoppen als je moe bent, doorgaan als je nog meer wilt, komen op plekjes waar niet iedere toerist komt… Er zelf met de auto op uit trekken heeft vele voordelen. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar je moet zijn. Vandaag doe ik je wederom enkele suggesties voor een leuke en mooie autoroute in de Alentejo. Ik neem je mee op een rondje door deze prachtige regio, maar dit keer in de Alto Alentejo!

Elvas – Portalegre (57 km)

Het staat hier bol van de cultuur en het heeft vele bezienswaardigheden. Het is een voormalige vestigingsstad, ligt dicht bij de Spaanse grens en is rijk aan militaire geschiedenis. Sinds 2012 staat de stad Elvas met haar verdedigingswerken op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bezoek je Elvas maak dan als eerste een stop bij het Tourism Office. Hier kun je een handig boekje krijgen met alle bezienswaardigheden en een aantal wandelroutes langs belangrijke punten door het stadje, afhankelijk van de te besteden tijd. Vergeet niet om voor je verder rijdt een kopje koffie te drinken op het prachtige calçada (Portugese bestrating) van het Praça da República. Verlaat Elvas in het noorden via de N246 richting Portalegre.

De Mooiste Autoroutes: Alto Alentejo

Portalegre – Marvão (21 km)

Portalegre heeft een lange geschiedenis. De plaats is van Romeinse oorsprong, hoewel het vol staat met mooie herenhuizen uit de Renaissance en de Baroktijd. Het was een rijke, welvarende stad in de 17de en 18de eeuw, vanwege zijn investering in de textielindustrie. Het staat nog steeds bekend om die traditie, met als hoogtepunt het Museu da Tapeçaria. Verder mogen een bezoek aan de kathedraal en één van de kloosters niet ontbreken. Verken ook zeker de kleine kleurrijke straatjes die de stad rijk is of bezoek het kasteel. Rijdt wederom in noordelijke richting over de N359 naar Marvão.

De Mooiste Autoroutes: Alto Alentejo

Marvão – Castelo de Vide (11 km)

Lunch voor je doorrijdt naar boven bij Restaurante Mil-Homensonder aan de berg. Een op en top Portugees plekje, met heerlijk traditioneel eten. Een absolute aanrader! Marvão is nog altijd volledig ommuurd. De vestingmuren zijn van graniet en passen perfect in het landschap. Ze versmelten haast met de rotsige bergkam waarop het dorp ligt. Natuurlijk kan op een dergelijk belangrijk punt een kasteel niet ontbreken. Het Castelo de Marvão ligt aan de noordkant van de berg op een dominante positie. Het is iedere dag geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Je verlaat Marvão via dezelfde weg als dat je binnenkwam, de N359, daarna gaat hij over in de N246 richting Castelo de Vide.

De Mooiste Autoroutes: Alto Alentejo

Castelo de Vide

Castelo de Vide is een andere goed onderhouden grensstad, vol witte huisjes met rood/oranje daken. Ook hier indrukwekkende muren, een kasteel en een panoramisch uitzicht. Struin hier door de charmante wirwar van geplaveide straatjes en steegjes die deel uitmaken van het historische deel/Joodse wijk, waar het soms voelt alsof de tijd heeft stil gestaan. Kom heerlijk tot rust op een van de gezellige pleinen nadat je het kasteel en de knusse straatjes hebt verkend. 

De Mooiste Autoroutes: Alto Alentejo

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Volgende maand een route richting het zuiden, langs de Costa Vicentina!