Recept: Beijinhos de Amor

Afgelopen zomer maakte ik kennis met deze leuke koekjes in Centro de Portugal. Alleen die naam al (een soort liefdes kusjes)! Het zijn geen knapperige koekjes zoals we hier gewend zijn, maar een soort luchtige kussentjes. Het laagje bovenop zorgt voor de nodige ‘bite’. De hoofdbestanddelen zijn eieren en suiker, hoe kan het ook anders.

Eenvoudig te maken met weinig ingrediënten, met een lichte citroensmaak en een verleidelijk uiterlijk. Leuk om te bakken voor je Valentijn!

Ingrediënten

voor de koekjes
275 gram bloem
300 gram suiker
3 eieren
15 eidooiers
1 theelepeltje droge gist
1 citroen (rasp)
snufje zout

Voor de topping
150 gram poedersuiker
1 eiwit
1 citroen (sap)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pak een beslagkom en meng hierin de hele eieren, de dooiers en de suiker. De volgende stap is een belangrijke! Klop minimaal 20 minuten (zonder te stoppen) tot je een heel zacht ‘deeg’ krijgt. Voeg dan de gist toe.

Zeef de bloem en rasp je citroen. Voeg vervolgens beide toe aan het luchtige eimengsel en spatel het er voorzichtig doorheen (zodat je de lucht er niet uitklopt).

Zet een bakplaat klaar en bedek deze met bakpapier. Vet het bakpapier lichtjes in (ja, echt). Schep nu met een lepel kleine porties deeg op je bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussenzit, leg ze dus niet te dicht op elkaar; ze zetten namelijk uit. Je wilt kleine kussentjes liefde, geen groot brok liefde.

Bak de koekjes/cakejes in ongeveer vijf minuten op 200 graden gaar.

Zodra ze gaar zijn haal je de bakplaat uit de oven. Verwijder de koekjes onmiddellijk met een spatel of ander handig keukengereedschap. Laat vervolgens rustig afkoelen.

Wanneer de koekjes liggen af te koelen heb je mooi de tijd om de topping te maken. Doe alle ingrediënten (voor de topping) in een kom en klop/mix dit tot je een samenhangend en licht doorschijnend mengsel hebt. Je wilt qua substantie een mengsel  dat stevig blijft, zonder van een lepel te vallen.

Zodra de koekjes volledig zijn afgekoeld kun je ze voorzichtig bedekken met een dun laagje van de topping. Je kunt voor het effect nog heel lichtjes streepjes trekken door er met je vingers overheen te gaan. Laat ze daarna rustig uitharden.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.