De Mooiste Autoroutes: de Oost-Algarve

Eilanden met lange zandstranden, vismarkten, witte huisjes en bijzondere kerken. Klinkt dit goed? Rijd dan vandaag met me mee door de Sotavento, oftewel de oostzijde van de Algarve. Hier vind je minder toerisme en meer authentieke sfeer dan aan de Barlavento (westelijke Algarve), maar natuurlijk ook de dingen die ons steeds weer naar de Algarve brengen: strand en lekker eten. We rijden langs de kust, van hoofdstad Faro, tot het piepkleine Cacela Velha. Instappen!

Vertrekpunt Faro

De route begint in Faro, de hoofdstad van de Algarve en de stad waar waarschijnlijk je vliegtuig is geland. Zoek een parkeerplekje in de buurt van de Marina (een zwerver zal je er vast bij helpen), waar je zicht hebt op de Ria Formosa, het natuurgebied vol eilandjes voor de kust. Begin hier een wandeling door het historische centrum. Wat je niet mag missen zijn de oude stadspoort Arco da Vila, de kathedraal aan het met sinaasappelbomen beplante Largo da Sé, en het Convento de Nossa Senhora da Assunção wat het gemeentelijk museum herbergt. Zorg ook dat je niet vergeet de Capela dos Ossos (bottenkapel) in de Igreja do Carmo te bezoeken, even buiten de oude stad.

De Mooiste Autoroutes: de Oost-Algarve

Faro – Olhão (15 kilometer)

Rijd hoe dan ook nog vóór de lunch van Faro naar de vissersplaats Olhão. Je kunt hiervoor het best de E.N. 125 gebruiken. Ik zeg voor de lunch, omdat je in Olhão moet zijn voor de heerlijkste vis en zeevruchten. Kies een restaurant aan de Avenida 5 de Outubro, zoals bijvoorbeeld Marisqueira Amador. Als je op zaterdag bent kun je ook nog net een stukje van de geweldige vismarkt meepikken. Vanaf de haven kun je een boottocht maken door de Ria Formosa, maar een wandeling door het centrum is ook de moeite waard. Olhão staat vol met kleine, kubusvormige witte huisjes. Dit zijn typische vissershuisjes, geïnspireerd op de Moorse stijl in Noord-Afrika. Wandel langs deze huisjes in ieder geval naar de Igreja Matriz de Nossa Senhora do Rosário

Olhão

Olhão – Santa Luzia (21 kilometer)

Vervolg je weg over de E.N.125 en sla een paar kilometer voor Tavira af naar de M1347. Dit landelijke weggetje met kurkeiken en olijfbomen leiden terug naar de kust. Blijf de weg volgen naar links, en je komt vanzelf in het dorpje Santa Luzia de Tavira. Dit voormalig stoffige dorpje heeft tegenwoordig een strakke, met palmbomen gedecoreerde boulevard, uitkijkend op de eilanden van de Ria Formosa. Waarom ik je hier naar toe stuur? Omdat dit de “Capital do Polvo” is, oftewel de hoofdstad van de inktvis. Neem een kijkje bij de vissersbootjes en als je geluk hebt tref je een visser die terugkomt met zijn vangst. Misschien kan hij je vertellen wat kleipotten te maken hebben met inktvis vangen… En natuurlijk moet je ook even proeven.

Santa Luzia

Santa Luzia – Tavira (3 kilometer)

Van de inktvis hoofdstad van het land gaat de reis nu naar het “Venetië van de Algarve”. Tavira is een prachtig stadje waar de mooie, oude brug over de Rio Gilão centraal staat. Hier woonden vroeger de Romeinen, de Moren en de ridders van de Ordem de Santiago. Er is dus volop geschiedenis te ontdekken, bijvoorbeeld in het dertiende eeuwse kasteel en de aangrenzende Igreja de Santa Maria do Castelo. Naast het kasteel staat een oude watertoren, die tegenwoordig dienst doet als Camera Obscura. Leuk om te bezoeken als het helder weer is (let op: in het weekend zijn ze alleen zaterdagochtend open!). Bezoek ook de Igreja da Misericórdia met de mooie azulejos. Geschiedenisliefhebbers mogen het museum Palácio da Galaria niet missen (zondagen en maandag gesloten).

Tavira

Tavira – Cacela Velha (12 kilometer)

We sluiten de rit af in Cacela Velha. Een dorpje met niet meer dan een aantal witte huisjes, een kerk en een fort. Een stop om te genieten van een prachtig uitzicht op de Ria Formosa en om mooie kiekjes te schieten. Neem ook een kijkje op de begraafplaats, waar je kunt zien hoe de Portugezen hun doden begraven (met vrolijk gekleurde bloemetjes bijvoorbeeld). Sluit de dag af met een lekkere cataplana bij restaurant Casa Velha of met oesters bij restaurant Casa da Igreja. P.S. Iedere zomer wordt hier een erg leuk middeleeuws festival gehouden (Noites d’Encanto).

Cacela Velha

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.