De mooiste autoroutes: Noord-Portugal

Dat de beste autoroute ter wereld in Noord-Portugal ligt had ik al eens eerder met jullie gedeeld (zie hier). Maar het noorden heeft nog zoveel meer moois. Het was weer lastig een selectie te maken, maar ik heb toch een paar van mijn favorieten op een rijtje weten te zetten in een acceptabele dag toeren. In deze route staan Portugese geschiedenis en rivieren centraal. Liefhebbers van mooie gebouwen, prachtige historische centra en romantische blikken op de rivier komen in deze rondrit aan hun trekken!

Vertrekpunt Porto

Het ligt enigszins voor de hand dat de route begint in Porto. Dit is een zeer geschikte aanvlieghaven vanuit Nederland of België en hier kun je eenvoudig een huurauto ophalen (bij de luchthaven zijn talloze mogelijkheden). Dit is bovendien een stad die sowieso nooit mag ontbreken als je in het Noorden van Portugal bent. Wil je vanuit Porto een dagje erop uit, om wat meer van het Portugese achterland te zien, dan zou je de volgende route kunnen rijden. Wel op tijd je bed uit, want het is een druk programma!

Porto – Vila do Conde (33 kilometer)

Eerst naar de kust, naar het plaatsje Vila do Conde. Als het mooi weer is, kun je hier uitstekend van een ontbijtje genieten aan de boulevard langs het strand. Maar treuzel niet te lang, want geloof het of niet: dit plaatsje heeft veel te zien. Er is een prachtig klooster, het Convento de Santa Clara, een aantal mooie kerken, de pittoreske Capela de Nossa Senhora do Socorro, het stijlvolle gemeentehuis, de schandpaal, het aquaduct, de museumboot (leuk!), het fort aan het strand, de vismarkt… Teveel om op te noemen.

Vila do Conde

Vila do Conde – Guimarães (50 kilometer)

Van Vila do Conde neem je de snelweg naar de geboortestad van Portugal: Guimarães. Hier was het dat Dom Afonso Henrique het koninkrijk Portugal begon en vanzelfsprekend zie je dit terug in de stad. Vanuit het kasteel uit de tiende eeuw (!) streed Afonso Henrique met succes tegen de vijand uit Castilië, waarna de natie Portugal een feit was. Ook een bezoek waard is het Paço dos Duques de Bragança, een indrukwekkend paleis van een zeer belangrijke Portugese adellijke familie, dat van de zeventiende eeuw tot de twintigste eeuw de laatste koningen van Portugal leverde. Wandel door het historische centrum van de stad met bijvoorbeeld de mooie Rua de Santa Maria.

Guimarães

Guimarães – Amarante (50 kilometer)

Na deze historische stad is het tijd voor een pittoresk dorp. Via de A7 en de A4 kom je er het gemakkelijkst (binnendoor weggetjes komen later in de route!). Over Amarante, een dorp aan de rivier de Tâmega, heb ik al eens mijn enthousiasme geuit (lees dus vooral dit artikel). Ik hoop dat als je hier bent je honger hebt, want je kunt hier heerlijk eten. Ga hoe dan ook iets halen bij Adega Kilowatt. Of probeer een typische riviervis, de lamprei (als je durft).

Amarante

Amarante – Marco de Canaveses (20 kilometer)

Na Amarante begint het slingeren over landelijke wegen. Neem de N210 naar het dorp Marco de Canaveses. Deze groene weg kronkelt mee met de rivier de Tâmega. Marco de Canaveses is op zichzelf geen bijzondere plaats, maar heeft wel één van de mooiste, naar mijn mening, bouwwerken van de Portugese architect Álvaro Siza Vieira, namelijk de Igreja de Santa Maria de Fornos (let op, je kunt alleen binnenkijken als er mis is, of als je van tevoren hebt afgesproken). Wat je wel ook in deze buurt kunt doen, is een wijnboerderij bezoeken. Hier vind je de Quinta da Herdade, de producent die in 2013 grote prijzen won met de witte wijn. Of de Fonte da Esperança, een kleine producent van groene wijn.

Marco de Canaveses – Entre-os-Rios (22 kilometer)

Als je de N210 verder naar beneden volgt, rijdt je langs de Tâmega rivier naar het punt waar deze samenkomt met de prachtige Douro rivier. Mooie plaatjes gegarandeerd! Misschien ben je zo moe van deze reis dat je in de thermale baden van Entre-os-Rios wilt uitrusten. Of misschien wil je nog meer kronkelen en neem je de weg langs de Douro terug naar Porto. Of wil je morgen die andere mooie route langs de Douro rijden en rijd je naar een overnachtingsplek in bijvoorbeeld Péso da Regua of Lamego.

Entre-os-Rios

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.