De Mooiste Autoroutes: West-Algarve

Gaan en staan waar je maar wilt, een lekker muziekje uit de boxen, stoppen als je moe bent, doorgaan als je nog meer wilt, komen op plekjes waar niet iedere toerist komt… Er zelf met de auto op uit trekken heeft vele voordelen. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar je moet zijn. De komende weken doe ik je enkele suggesties voor de leukste en mooiste autoroutes van Portugal. Vandaag neem ik je mee op een rondje door de Algarve, met natuurlijk volop strand, maar ook een flinke scheut cultuur!

Vertrekpunt – Alcantarilha

In de Algarve is het vaak heet. Deze route zorgt ervoor dat je ’s ochtends, als het nog koel is, kennismaakt met de rijke cultuur en geschiedenis van de Algarve, terwijl je ’s middags heerlijk van allerlei stranden kan genieten. We beginnen de dag dan ook in Alcantarilha, een klein dorp, gelegen aan de doorgaande weg, de N125. Een klein ochtendwandelingetje, met eventueel een kopje koffie met de lokale bevolking, brengt je naar smalle straatjes en kleurrijke gebouwen. Dit is een geweldige plek om mooie, typische foto’s te schieten. Maar het hoogtepunt hier is natuurlijk de kerk met de bottenkapel! Nee, niet eng of smerig, maar wel fascinerend!

Alcantarilha

Alcantarilha – Silves (17 kilometer)

Van Alcantarilha rijd je verder de binnenlanden in naar het prachtige Silves. Deze middeleeuwse stad, gelegen aan de rivier Arade en vol met witte huisjes, is een lust voor het oog. Het was vroeger de hoofdstad van de Moorse provincie al-Gharb en daar herinneren verschillende zaken nog aan, zoals de vele schoorsteentjes en het in goede staat verkerende kasteel. Wandel over de kasteelmuren voor een prachtig uitzicht en vergeet ook niet de naastgelegen kathedraal (Sé de Silves) te bezoeken. Echte geschiedenisliefhebbers kunnen ook het archeologisch museum bezoeken.

Silves

Silves – Ferragudo (17 kilometer)

Terwijl de temperatuur oploopt rijden we naar de kust, naar het vissersdorp Ferragudo. Dit is de plek waar de rivier Arade uitmondt in de Atlantische Oceaan en dat maakt het een uitstekende locatie om te vissen. De vele vissersbootjes en traditionele vissershuisjes zijn hiervan het bewijs. Afhankelijk van hoe laat het is kun je op het levendige plein Praça Rainha Dona Leonor een kopje koffie nuttigen of misschien al lunchen in één van de visrestaurants aan de kade om de hoek. Als je naar de vuurtoren rijdt, heb je een fantastisch uitzicht op Portimão en daarachter het Monchique gebergte.

Ferragudo

Ferragudo – Carvoeiro (8 kilometer)

De volgende kustplaats op de route is Carvoeiro. Dit plaatsje is weliswaar behoorlijk toeristisch, maar toch een bezoek waard. Het strand is gelegen in een prachtige baai en daaromheen heeft zich een centrum gevormd met winkeltjes, restaurants en cafés. Heb je net in Ferragudo nog niet geluncht, doe dat nu hier met uitzicht op het strand. Rijd je auto omhoog langs het strand voor een fenomenaal uitzicht op de baai. Aan de oostkant van de baai kun je de straat Estrado do Algar Sêco volgen. Dit brengt je naar indrukwekkende rotsformaties langs de kust. Nemen de trappen naar beneden om ze te ontdekken en kijk door het raampje in de rotsen naar de oceaan.

Carvoeiro

Carvoeiro – Praia da Benagil (6 kilometer)

Meer prachtige rotsformaties en kleine, verstopte zandstrandjes vind je bij Benagil. Vele boottochten maken hier een stop om de bijzondere grotten en rotsen te laten zien. Neem eerst het Praia do Carvalho, waar je de bekende rotspilaar in zee ziet staan. Ga daarna richting het Praia da Benagil, waar de weg in een smalle lus naar beneden richting het strand leidt. Wil je hier parkeren? Dan moet je goed zijn in de hellingproef!

Praia da Benagil

Praia da Benagil – Porches (7 kilometer)

Een kleine onderbreking van de stranden maken we nu in Porches. Als er één dorp in de Algarve bekend staat om het vele aardewerk, dan is het Porches wel. Neem in dit oude dorpje een kijkje bij bijvoorbeeld de Olaria Pequena, een pottenbakkerij waar je live kunt zien hoe het gemaakt en beschilderd wordt. Ze hebben hier bijvoorbeeld ook leuke tegeltjes!

Porches

Porches – Senhora da Rocha (5 kilometer)

Nog één keer terug naar het strand dan. We gaan naar Senhora da Rocha, misschien wel het meest romantische plekje van de Algarve en dé plek om de zon onder te zien gaan. Dus ben je vroeg, ga dan op één van de mooie stranden liggen, tot het zover is. Bekijk hoe dan ook de kapel op de pier, waar we al eerder over schreven. Zorg ook dat je met honger vertrekt, want de laatste stop op de route brengt je naar een avondmaal!

Senhora da rocha

Senhora da Rocha – Guia (12 kilometer)

Etenstijd! En waar in de Algarve doe je dat anders dan in Guia? Dit dorp staat bekend om de allerlekkerste frango piri piri, oftewel pittig gekruide kip (dat pittig valt overigens wel mee). Het is simpel: je schuift aan aan een tafel, kiest iets te drinken en wacht tot de schalen kip, friet en salade voor je worden neergezet. Niks kiezen van een menu, gewoon voor de frango piri piri gaan. Simpel, maar héérlijk! Daarna wel een lekker toetje kiezen natuurlijk…

Guia

De smaak te pakken? Volgende week neem ik je opnieuw mee op een rondrit door een mooie regio van Portugal!

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.