Doen in de Algarve: 5 strandtips

Nu de meteorologische lente van start is gegaan is het zeker tijd om toe te werken naar die heerlijke zomervakantie. Heb je al geboekt? Als je voor Portugal hebt gekozen is de kans groot dat het de Algarve is geworden. Om je te helpen met de voorbereidingen zal ik je de komende weken voorzien van enkele tips. We beginnen met het belangrijkst: welk strand mag je niet missen?

Het verlaten strand

Wil je het liefst niemand tegenkomen als je naar het strand gaat? Dan hoop ik voor je dat je niet in augustus hebt geboekt… Maar zelfs dan kan je met een beetje geluk de rust nog tegenkomen. Mijn grote favoriet voor zonnebaden in stilte zijn de stranden tussen Albufeira en Armação de Pera. In de wijk Galé kun je een aantal strandjes vinden die door te lopen over een hoger gelegen zandpad met elkaar verbonden zijn. Weinig mensen hebben zin dit pad af te lopen en naar beneden te klauteren, dus is het er vaak rustig. Kijk bijvoorbeeld rond het Manuel Lourenço strand.

Aan de westkust vind je rond Aljezur een aantal “lege” stranden, maar houd er rekening mee dat de zee hier aanmerkelijk wilder kan zijn. Of kies voor het Praia da Barreta op een eiland voor de kust van Faro. Je komt hier uitsluitend met een boot vanaf de Cais da Porta Nova.

Het grote zandstrand

Geen liefhebber van kleine rotsstranden, maar wil je zand en zee zover het oog kan zien? Dan is mijn persoonlijke aanrader het Praia da Falésia. Dat is een langgerekt zandstrand, met tegen de achtergrond een prachtige roodgekleurde klif. Maar ook de stranden bij Cabanas of Manta Rota in het oosten zijn eindeloos. In het westen is het Meia Praia strand een uitstekende optie in deze categorie.

Het gezellige strand

Wil je barretjes, restaurants en winkeltjes op loopafstand van het strand? Kies dan voor de stranden in het oude centrum van Albufeira, het strand van Praia da Oura, het strand van Praia da Rocha of het strand van Quarteira. De grote uitdaging bij deze stranden is altijd het parkeren, dus als je een eigen huurauto rijdt dan zijn deze stranden niet altijd even handig.

Strand

Het kindvriendelijke strand

Als je je kindjes meeneemt naar het strand moet je vooral in de gaten houden dat de toegang tot het strand makkelijk is, dus geen rotsen of hoge trappen bijvoorbeeld. Daarnaast wil je misschien dat ze een beetje de ruimte hebben en dat er geen enge golven zijn. En een plekje om een ijsje te kopen is ook niet weg. De stranden die hier aan voldoen zijn bijvoorbeeld het Praia de Santa Eulalia bij Albufeira, het strand van Carvoeiro of Ferragudo aan de westkant en het strand van Monte Gordo in het oosten.

Het activiteiten strand

Ben jij iemand die niet wil stil liggen op de handdoek? De stranden aan de westkust (Costa Vicentina) zijn zeer geschikt voor watersporten als windsurf, bodyboard of kitesurfing. Op de stranden die ik noem in de categorie “gezellig” vind je activiteiten als waterfietsen, de bekende banaan, parasailen en jet ski’s. Wil je rustigere activiteiten als kanovaren, vogelkijken of natuurboottochten? Dat kan in en rond de stranden van de Ria Formosa bij Faro en Olhão.

Nog niet gevonden wat je zocht? Je kunt me altijd een berichtje sturen met je vraag. Ben je vooral op zoek naar de mooiste stranden van de Algarve? Klik dan eens hier.

Nieuwsgierig naar meer? Lees de hele serie “Doen in de Algarve“!