Dolfijnen spotten op de Sado

Ultiem vakantiegevoel? Met de wind door je haren en de zon op je hoofd door het water glijden op zoek naar één van onze grootste vrienden uit het dierenrijk, de dolfijn! Een paar weken geleden stapte ik vanuit de stad Setúbal aan boord van een catamaran, op zoek naar de dolfijnen die leven in de rivier Sado. Ik vond niet alleen de dolfijnen, maar nog veel meer moois!

Setúbal is een havenstad op zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Lissabon. Het ligt aan de noordoever van de Sado, een rivier die ontspringt in de buurt van Ourique in de Alentejo. De Sado en de Atlantische Oceaan ontmoeten elkaar in de baai bij Setúbal, precies op de plek waar een school dolfijnen leeft.

Op een catamaran van het bedrijf Vertigem Azul ga ik het water op. Soms kan je de dolfijnen vanaf de oever zien, maar met een boot maak je natuurlijk veel meer kans. Geen honderd procent kans overigens, maar in 95% van de boottochten weten ze de dieren te vinden. Dat is een hoger percentage dan bijvoorbeeld in de Algarve. Vaak worden de dolfijnen al op de Sado gespot, maar zo niet dan wordt de zoektocht op de oceaan voortgezet.

Dolfijnen Sado

Niet lang nadat ik een relaxt plekje hebben gevonden op de catamaran komen we de eerste tuimelaars al tegen. Dit soort dolfijn komt veel voor en kennen we natuurlijk allemaal van televisiedolfijn Flipper. Ze zwemmen vrolijk rond in de rivier en laten zich volop zien aan ons. Toch is het een hele uitdaging ze op de foto te krijgen, zeker als je ook nog gewoon wilt genieten van het moment.

Om de dolfijnen niet teveel te storen mag je ze niet onbeperkt volgen. De boot mag maximaal dertig minuten in de buurt van de dolfijnen varen en moet ze daarna met rust laten. Dat betekent echter niet dat de fun al voorbij is! Deze boottocht duurt ongeveer drie uur, dus we varen verder om meer van de regio te zien. Onder het genot zelfs van een glaasje rosé!

Dolfijnen Sado

Ten westen van Setúbal ligt het indrukwekkende natuurpark Serra da Arrábida, bekend om de prachtige, ruige stranden. Het Parque Natural da Serra da Arrábida is een bergrug met hoogtes van wel vijfhonderd meter, dus de kliffen die je vanaf het water ziet zijn enorm. Het contrast tussen de blauwe zee en de groene bergen is fantastisch. Je kunt hier ook geweldige wandelingen maken! Neem dan wel een goede kaart mee.

Opvallend is ook het Hospital Ortopédico Sant’Iago do Outão, een orthopedisch ziekenhuis gelegen op een punt aan de kust, middenin het natuurgebied. Wat een plek moet dat zijn om te werken aan je revalidatie! Niet ver daarna volgen de stranden Praia da Figueirinha, Praia dos Galapos en het Praia dos Galapinhos. Deze laatste won een paar weken geleden de prijs voor beste strand van Europa!

Dolfijnen Sado

We komen ook het schiereiland Troía tegen op deze tocht. Deze smalle landstrook maakt een scheiding tussen de Atlantische Oceaan en de rivier Sado. Er liggen grote, gouden zandstranden waar de Portugese jetset graag gebruik van maakt. Luxe hotels en resorts liggen aan weerszijden van het eiland en er zijn bootverbindingen met Setúbal.

Enthousiast komen we terug in de haven van Setúbal. Leuk om niet alleen dolfijnen in hun eigen omgeving te bekijken, maar ook om een indruk te krijgen van dit bijzondere stuk Portugal. Ook benieuwd naar de mogelijkheden? Neem eens een kijkje op de website van Vertigem Azul. Ze bieden niet alleen deze boottocht aan, maar organiseren nog veel meer bijzondere excursies in de regio.

Dolfijnen kijken op andere plekken in Portugal? Het kan ook in de Algarve, op Madeira of Porto Santo! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.