Walvissen spotten op Madeira

Wat wil je later worden? Lange tijd was ik vastbesloten marine bioloog te worden. Uiteindelijk ben ik toch een andere richting op gegaan, maar dol op de zeeën en oceanen en alles wat daarin leeft ben ik nog steeds. Op het eiland Madeira kreeg ik de kans om met een marine bioloog in een boot op zoek te gaan naar walvissen. Heel bijzonder! Het leuke is: dat kan jij ook!

Vanwege de unieke locatie in het midden van de Atlantische oceaan is het Portugese eiland Madeira gezegend met de aanwezigheid van allerhande zeedieren. Walvissen, dolfijnen en soms zelf zeeschildpadden, maar ook bijzondere vogels komen voor in dit gebied. Recent werd onderzoek gedaan naar de walvissen rond het eiland. Er blijken 28 van de bekende 78 soorten te zijn geïdentificeerd, wat betekent dat maar liefst een derde van alle walvissoorten ter wereld hier gezien zijn! Een aantal van die soorten verschijnt ieder jaar, andere passeren de archipel veel minder vaak. Aangezien slechts vijf kilometer buiten de kust de zeebodem al een diepte van meer dan drieduizend meter bereikt, zijn de walvissen zelfs vanaf het eiland te zien.

Walvis Madeira

Sinds 1986 is de jacht op walvissen in een straal van 320 kilometer rond de archipel van Madeira verboden. Mede daarom is Madeira een toevluchtsoord voor deze dieren geworden. Als onderdeel van het ecotoerisme worden nu boottochten gehouden die op zoek gaan naar de walvissen. Soorten die je tegen kan komen zijn onder andere bultrugwalvissen, potvissen, grienden, orka’s, blauwe vinvissen en verschillende soorten dolfijnen. Deze boottours draaien om de waarneming van walvisachtigen in hun natuurlijke habitat, met de nadruk op het respect en het behoud van de dieren en hun natuurlijke leefomgeving. De effecten op en de verstoring van de soort moeten geminimaliseerd worden en dus zijn er allerlei regels waaraan de organisatoren moeten voldoen.

Afhankelijk van je wensen kan je kiezen uit verschillende tochten. Kijk van te voren goed welke tocht het beste aansluit bij jouw verwachtingen om teleurstellingen te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het zwemmen met dolfijnen, met een zeilboot de wateren verkennen, relaxen op een catamaran, of met een marine bioloog gericht zoeken naar de walvissen. Kleine waarschuwing vooraf: er bestaat de mogelijkheid dat je zeeziek wordt als de weersomstandigheden niet optimaal zijn (ik spreek uit ervaring)….Ik heb al op meerdere plekken walvissen gespot en het blijft elke keer weer een onvergetelijke ervaring (zeeziek of niet), wat een prachtige dieren!

Walvis Madeira

Wil je meer weten over de walvissen en de geschiedenis ervan op het eiland, dan kun je terecht bij het Museu da Baleia da Madeira in Caniçal. Kijk voor verschillende mogelijkheden qua boottochten bijvoorbeeld eens hier: Madeira Outdoor.