Celebra a Vida: Dolfijnen Spotten

Een mini-vakantie in ons nieuwe woonland! We hadden een lang weekend vrij en gingen dus eens goed de toerist uithangen. Gewoon lekker naar het strand, gezellig uit eten, heerlijk wijnproeven en…. een dolfijntour. Dat laatste stond al zo lang op ons wensenlijstje, maar kwam er maar steeds niet van. En, konden we een glimp van ze opvangen?!

Dolfijn tour in Fuseta

Als gasten straks bij ons vakantie komen vieren in Fuseta dan wil je wel alle goede tips & trips in de buurt weten. Je moet het daarom allemaal zelf eerst uitproberen. Want je wilt wel zeker weten dat het een mooie ervaring is. Wat een rotleven hebben we toch. 🙂 Op naar het haventje van Fuseta voor een dolfijn tour van 2,5 uur.

Dolfijnen Spotten

Dolfijnen in Algarve

Welke dolfijnen kun je zien in de Algarve? Volgens onze gids Miguel kom je vooral de ‘gewone dolfijn’ en de ‘tuimelaar’ tegen. De tuimelaar is een volledig grijze dolfijn zoals uit de tv-serie Flipper. En bij de gewone dolfijn is de rug zwart of donkerbruin en de buik wit of crèmekleurig.

De tour

’s Ochtends om 8.00 uur stapten we op de boot in Fuseta. We waren in totaal maar met 6 personen en konden zo heel makkelijk afstand houden. We kregen voor de veiligheid een reddingsvest om en toen kon de pret beginnen.

Dolfijnen Spotten

We kwamen natuurlijk voor de dolfijnen, maar Miguel vertelde ons veel meer toen we de haven uit en verder de zee op gingen. Bijvoorbeeld over de natuurlijke haven in Fuseta en het verleggen van het kanaal. Over de Ria Formosa, de zeepaardjes en de tonijnvangst. Heel interessant!

De beste tijd om dolfijnen te spotten is in het voorjaar en de zomer. Dan is de watertemperatuur wat warmer. En je komt ze vooral iets verder uit de kust tegen. Wij gingen met de boot zo’n acht kilometer van de kust af. Wat ook gelijk een prachtig uitzicht op die kust en het achterland gaf.

Het is nooit zeker dat je dolfijnen ziet tijdens zo’n tour, want je zit in de natuur. Maar de gidsen weten heel goed waar je ze het beste kunt spotten en wat ze aantrekt. Bijvoorbeeld de trek van de tonijnen. Elk voorjaar trekken zij in grote groepen van de Atlantische Oceaan, via de Golf van Cádiz naar de Middellandse Zee om kuit te schieten. Daarna zwemmen ze weer terug naar de Atlantische Oceaan. De dolfijnen komen daar op af. Ze werken samen met de tonijn bij de jacht op voedsel.

En ineens verschenen de dolfijnen om ons heen. De gidsen riepen en wezen. Wij moesten eerst 3 keer goed kijken voordat we het in de gaten hadden. Eerst zagen we ze op een afstandje en even later zwommen ze mee met de boot. Het was een hele school van gewone dolfijnen. Wat super om ze in het echt te zien! En wat zwommen ze hard, niet normaal!

Uiteindelijk zijn ze ongeveer een half uur bij ons in de buurt geweest. Dus konden we er heerlijk lang van genieten. Wat ik ook goed vond was dat de gids zei dat een half uur maximaal is. Het is dan wel in de natuur, maar je zoekt ze wel op en moet ze ook op tijd weer met rust laten als ze zelf niet weggaan.

Na het spotten van de dolfijnen hadden we nog wat tijd over. Miguel nam ons daarom mee naar het kanaal tussen Armona en Ilha da Fuzeta langs de vele oesterbanken daar. Het was eb en zo kon je ze allemaal heel goed zien. Ik ben geen oesterfan, maar ik was heel erg verrast door de smaak van de volle en ‘vlezige’ verse oester die we kregen. Helemaal niet glibberig.

Dolfijnen Spotten

De tour was uiteindelijk veel meer dan dolfijnen spotten alleen. Dit kunnen we onze toekomstige gasten zeker aanraden. Volgend jaar maar weer eens uitproberen. 😉

Geniet mee

Het was nog best een uitdaging om die razendsnelle dolfijnen goed op beeld te krijgen. Ik heb wat pogingen gedaan met de foto’s en filmpjes in dit blog, zodat je ook kunt meegenieten.

Até a proxima!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog hier op Saudades de Portugal.