Recept: Sopa de Cação

Sopa de Cação is een typisch gerecht dat je veel tegenkomt in de Alentejo. Het was echt arbeiderseten uit de Alentejo en is nog steeds erg populair in de regio. Maar dit gerecht komt oorspronkelijk helemaal niet uit de Alentejo, maar uit de Algarve. Deze zoutwatervis was overvloedig aanwezig en goedkoop, waardoor hij een ware opmars maakte. Het smaakt naar gewone witvis, dus wat niet weet, wat niet deert… Zeker een aanrader om eens te bestellen, ook al klinkt het wat vreemd (hondshaai soep in het Nederlands). Of uiteraard om zelf te maken!

Woon je niet in Portugal, maar wil je het toch graag eens maken? Vraag je visboer of hij de vis misschien voor je kan bestellen.

Ingrediënten

2 flinke stukken hondshaai
1 liter water
1 ui
4 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 bosje verse koriander
2 eetlepels bloem
witte wijnazijn
1 laurierblaadje
50 ml olijfolie
pão alentejano
zout & peper
zonnebloemolie

Bereiding

Begin ’s middags met de voorbereidingen.

We beginnen met het marineren van de hondshaai. Doe de olijfolie, het paprikapoeder, versgemalen zwarte peper (naar smaak), fijngesneden koriander, een scheut azijn, een snufje zout en het laurierblaadje in een kom. Hussel alles even goed door elkaar en voeg hier dan de stukken vis  aan toe. Laat de vis ongeveer twee uur marineren.

Pel je ui en snijd hem in vieren. Snipper een kwart en laat de andere drie delen heel. Zet een kleine koekenpan op het vuur en fruit op laag vuur, in een beetje olijfolie, de geperste tenen knoflook en de gesnipperde ui. Zet een soeppan op met hierin het water. Voeg een flinke snuf (zee)zout en de drie stukken ui toe aan de pan en breng op hoog vuur aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur laag en voeg de stukken vis, de gefruite knoflook/ui en de marinade toe aan de pan. Kook nu zo’n 10 minuten op laag vuur.

Zodra de vis gaar is schep je hem voorzichtig uit de pan op een bord om iets af te koelen. Nu kun je ervoor kiezen om eventuele graten te verwijderen, maar je kunt ze ook laten zitten (het zijn geen kleine graatjes). Haal vervolgens de drie grote stukken ui en het laurierblaadje uit de pan en gooi weg.

Verhit een pannetje zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden.

Voeg nu de bloem (gezeefd) toe aan het kookwater van de hondshaai. Verwarm op laag vuur verder en roer een minuut of vijf met een houten lepel, tot de bouillon iets is ingedikt. Draai dan het vuur uit en schep de stukken vis terug in de soep. Laat nu met het vuur uit vijf minuten staan.

Maak in de tussentijd je pão frito (soort croutons) door dikke plakken Portugees (of stevig zuurdesem-) brood in blokjes te snijden. Frituur deze vervolgens in zonnebloemolie goudbruin. Laat uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.

Serveer de soep in diepe borden en garneer met de stukjes pão frito en wat fijngesneden koriander.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.