Recept: Sopa de Grão

Ik gooi er nog maar een smakelijk Portugees soepje tegenaan. Het is dan wel geen echt winters weer, maar daar smaakt hij niet minder om! Want ook herfstig weer leent zich natuurlijk uitstekend voor soep. We maken vandaag kikkererwtensoep, oftewel sopa de grão. Door de toevoeging van het brood super vullend met lekker veel groente!

Ik gebruik gedroogde kikkererwten in het recept, maar je kunt ook prima voorgekookte kikkererwten uit pot/blik gebruiken.

Ingrediënten

300 gram soepvlees
300 gram gedroogde kikkererwten
300 gram wortel
1 ui
1 knolraap (meiknolletje)
1 flinke aardappel
2 tenen knoflook
1/2 chouriço
pão alentejano
bosje verse peterselie
bosje verse munt
2 bouillonblokjes (rundvlees en/of groente)
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Begin de avond van tevoren met het weken van je kikkererwten. Ze moeten ongeveer in formaat verdubbelen. Laat ze hiervoor minimaal 12 uur onder water staan. Gebruik je kikkererwten uit pot of blik voeg ze dan pas een minuut of vijf voor je de soep gaat serveren toe aan de pan. Deze hoeven alleen nog maar verwarmd te worden.

Zet een flinke soeppan op het vuur met hierin een scheut olijfolie. Snipper de ui en pers de tenen knoflook. Voeg toe aan de pan en bak op laag vuur glazig. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes. Schrap de wortel en snijd hem in plakjes (of blokjes). Voeg beide toe aan de pan en roer even door. Spoel je kikkererwten af en voeg samen met de bouillonblokjes ook toe aan de pan. Dan gaan ook de stukken vlees en de halve chouriço erbij. Schep alles even goed om. Breng op smaak met een half bosje peterselie en een half bosje munt, zout en versgemalen zwarte peper. Vul nu aan met heet water, tot alles zeker een paar centimeter onderstaat. Breng aan de kook en dek dan af met een deksel. Laat alles nu op laag vuur zeker drie uur koken.

Voeg indien nodig tussendoor meer water toe aan de pan. Proef nog even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Haal de chouriço uit de soep en snijd in plakjes (serveer apart bij de soep). Zet diepe borden klaar met hierin twee plakken Portugees brood. Schep de soep hier over heen en leg wat vlees bovenop. Garneer met wat blaadjes munt en serveer heet.

Bom apetite!

Variatietip: je kunt in plaats van rundvlees ook varkensvlees of kip gebruiken.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.