Recept: Empadas de Carne

Hartige hapjes zijn een belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Waar wij onze bitterballen en vlammetjes vaak bestellen in de kroeg bij een biertje, zijn de Portugese salgados ook gewoon te koop bij de bakkerij, waar je ze per stuk kunt bestellen. Eén van deze salgados is de empada, een gevuld deeghapje, dat je misschien in het Spaans kent als de empanada. Vandaag laat ik je zien hoe je heel makkelijk zelf empadas de carne kunt maken.

Empanar betekent inpakken, of inwikkelen. Je maakt een vulling en pakt het in met deeg. Als je houdt van experimenteren kan je met de empada flink los gaan. Je kan allerlei verschillende vullingen proberen, maar ook creatief zijn met de vorm die je het hapje geeft. Ik geef je hier het recept van de empadas de carne, dus met een vleesvulling.

Empadas de Carne

Empadas de Carne

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: » Petiscos u0026 SalgadosKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 300 gram bloem

  • 4 eieren

  • 125 gram boter (kamertemperatuur)

  • snufje zout

  • voor de vulling
  • 500 gram rundergehakt

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 blik tomatenstukjes

  • 1/2 chouriço

  • 1 theelepel tomatenpuree

  • 1 laurierblaadje

  • 1 bosje verse koriander of peterselie

  • scheut witte wijn

  • 1 bouillonblokje kip

  • olijfolie

  • zwarte olijven

  • versgemalen zwarte peper

  • zout

Bereiding

  • Vulling
  • We beginnen met de vulling. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de fijngesneden ui.  Snijd de chouriço fijn en voeg toe, samen met de geperste knoflook. Zodra de ui glazig is gaat het gehakt erbij. Even goed doorroeren en dan kan er een flinke scheut witte wijn bij. Vervolgens gaan er een theelepel tomatenpuree, snufje zout en peper, het laurierblaadje, het bouillonblokje, een handvol fijngesneden olijven en het blikje tomatenstukjes erbij. Lekker door elkaar roeren en op een laag vuurtje 15 à 20 minuten laten pruttelen.
  • Deeg
  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Dan het deeg. Maak een hoop van de bloem en maak er een soort kratertje in. Doe hier 3 eidooiers, een snufje zout en de boter in en vouw alles samen tot een deeg. Indien nodig (als het deeg te dik is) kun je een klein beetje water toevoegen.
  • Rol het deeg uit, op een met wat bloem bestoven aanrecht, tot een dunne lap en steek hier rondjes uit, ongeveer ter grootte van een grapefruit. Leg deze rondjes in een ingevet muffinblik en druk in de vormpjes. Van het overgebleven deeg maak je wat kleinere rondjes, die als dekseltjes dienen.
  • Haal het laurierblaadje uit de vulling en schep met een lepel wat vulling in de deegbakjes, maar laat de randjes vrij. Bestrijk die randjes met wat losgeklopt eigeel, leg er een dekseltje deeg bovenop en druk/knijp de randjes goed aan. Kwast wat eigeel over het deeg.
  • Zodra je alle empadas de carne gevuld en gesloten hebt gaan ze ongeveer 30 minuten in de op 200°C graden voorverwarmde oven. Ze zijn klaar zodra ze goudbruin zijn. Serveer warm of koud.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!