Meer zomerse boekentips

Vorig jaar gaf ik je enkele Portugese boekentips voor de zomervakantie. Die boeken heb je nu natuurlijk allemaal uit, dus de hoogste tijd voor een nieuw rijtje boeken om mee te nemen in je koffer naar Portugal, of om lekker in je eigen tuin te lezen. Als je klikt op de dikgedrukte titel kom je vanzelf op een pagina waar je het boek online kan bestellen.

The 500 hidden secrets of Lisbon

In deze leuke, hippe reisgids over de allerbeste plekjes van Lissabon krijg je de meest uiteenlopende tips over jouw stedentrip naar de Portugese hoofdstad. De vijf beste plekken om petiscos te eten, de vijf beste fadorestaurants, de vijf beste openluchtmarkten en nog veel meer. Ideaal als je op zoek bent naar adresjes die je niet zomaar vanzelf tegenkomt.

Mijn dierbare doden

Deze roman van Erika de Vasconcelas vertelt over Fiona, een Canadese van Portugese afkomst. Samen met haar moeder reist ze af naar Portugal, waar haar oudtante op sterven ligt. Na de begrafenis krijgt Fiona de beschikking over foto’s, brieven en dagboeknotities, die ze gebruikt om een beeld te schetsen van drie generaties vrouwen uit haar familie.

In ons leven tallozen

Vorig jaar verscheen deze bundel met een nieuwe selectie van gedichten van de Portugese schrijver Fernando Pessoa. Deze keer was het Maarten Asscher, de Engelse vertaler van de gedichten van Pessoa, die de bundel samenstelde. Met deze bundel kan je op een prettige manier kennis maken met het gigantische oeuvre van deze bijzondere schrijver.

Evenaar

Dit boek van Miguel Sousa Tavares is geloof ik al niet meer nieuw te krijgen, maar kan eigenlijk niet ontbreken op een Portugese leeslijst. Het is één van de mooiste boeken die ik ooit las van een Portugese schrijver. Het speelt op de eilanden van São Tomé e Príncipe, in de tijd dat het nog een Portugese kolonie was. Het is een verhaal over liefde, slavernij, idealisme en verraad, dat enkele jaren geleden ook tot een heerlijke soap werd verfilmd. Mocht je het boek niet meer kunnen krijgen via de link hierboven, probeer dan eens tweedehands boekhandels of grote kringloopwinkels. Vaak duikt ie nog wel op.

Paniek in Porto

In dit boek voor jonge tieners maken Steven en Kirsten Simons een spannend avontuur mee in Porto. Op een avond ziet Steven een portboot varen. Hij vindt het maar vreemd dat de boot zo laat nog uitvaart en gaat samen met Kirsten en hun Portugese vriend Gary op onderzoek uit. Het is het begin van een razend spannende strijd tegen een bende slimme drugssmokkelaars.

De tips van vorig jaar gemist? Geen nood. Ze zijn hier nog terug te vinden.