Port & de Douro: Presidential Train

Je kunt de Douro bezoeken op verschillende manieren. Een daarvan is met de trein. En dan heb je nog verschillende treinen. Ik ben laatst uitgenodigd door Niepoort om mee te gaan op The Presidential Train. Daar moet je dan wel een paar flesjes van hun wijn of port voor verkocht hebben. Een fantastische ervaring!

De trein is gebouwd in 1890 en heeft tot 1970 vooral Portugese staatshoofden vervoerd, te beginnen met koning D. Luis I, maar ook buitenlandse, zoals koningin Elizabeth II en zelfs paus Paulus VI. In 2010 is de trein prachtig gerestaureerd en teruggebracht in oude staat met alle luxe van dien. Als de trein niet rijdt is hij te bewonderen in het nationale Trein Museum in Entroncamento. De trein is nu af te huren voor groepen en kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een lunch verzorgd door een van de sterrenchefs van Portugal. Niepoort is partner, dus wijnen en port van dit huis zullen zeker geserveerd worden.

Nu organiseerde Niepoort het zelf en hadden ze flink uitgepakt, maar wilden ze ook hun nieuwe en minder bekende wijnen uit andere regio’s dan de Douro presenteren. We vertrokken van het mooie São Bento station in Porto op weg naar Pinhão. Het eerste deel van de reis is niet zo spectaculair, maar heb je tijd om je te vergapen aan het prachtige interieur van de verschillende rijtuigen. We zaten in een van de restauratiewagons. De gerechten tijdens de lunch waren van de hand van Pedro Lemos van het gelijknamige restaurant in Porto. De bijbehorende wijnen en port waren natuurlijk van Niepoort.

Na van de heerlijke lunch en het prachtige uitzicht genoten te hebben stapten we twee en een half uur later uit op het station van Pinhão, met zijn tegeltableau die onder andere de werkzaamheden van de oogst in beeld brengen. Vandaar werden we met bussen vervoerd naar de portwijn makerij in Vale de Mendiz. Hier bevinden zich, naar men zegt, de enige ronde lagares op het Iberische schiereiland. Niepoort heeft de oude adega in ere gehouden. Hierin worden de mooiste ports gemaakt zoals de vintage en een deel van de LBV’s. Ook de wijn “Charme” wordt hier gemaakt, een atypische Dourowijn, licht van kleur, heel verfijnd en elegant.

Na de Vintage 2017 te hebben geproefd, die in het voorjaar van 2019 op de markt komt, werd het tijd om de terugtocht te aanvaarden. Ik bleef achter in Pinhão en heb mij door een van de lokale taxichauffeurs naar Provesende laten brengen. Daar is namelijk net de aannemer in ons huis begonnen met de constructie van onze aanbouw met zwembad. Hoe mooi de treinreis ook is, daar moest ik wel even bij zijn.

Port & de Douro: Presidential Train | Saudades de Portugal

De individuele reiziger kan ook van de normale dienstregeling gebruik maken om een van de mooiste treinreizen in de wereld te ervaren.