Saudades dos Açores: as Festas Sanjoaninas

Deze week gaat het dan eindelijk gebeuren; de beroemde volksfeesten op Terceira; de Festas Sanjoaninas die plaatsvinden van 17 tot 26 juni 2022. De afgelopen twee jaren waren ze afgelast vanwege COVID-19. Al sinds de zestiende eeuw worden er in juni de Sanjoaninas gevierd ter nagedachtenis van de heilige São João. Ik ben in mijn fotoarchief gedoken en heb een selectie gemaakt van een aantal foto’s.

Festas Sanjoaninas

De eerste keer dat ik op Terceira een week vakantie doorbracht was in 2013 en ik had geluk; op de dag van aankomst (vrijdag) gingen de Sanjoaninas van start. In de middag slenterde ik wat rond in de prachtige stad Angra do Heroísmo en ik was verwonderd over alle mooie versieringen; bloemen, uithangborden, de gehaakte gekleurde spreien die over de gietijzeren balkons hangen en de speciale etalages van de winkels. De mooie opgedofte vrouwen met schitterende kleding aan en de kleine kindjes geheel in bijpassende stijl.

Tijdens deze week vinden allerlei activiteiten plaats; elk jaar is er een ander thema zodat er ook nieuwe versieringen zijn, verschillende kostuums worden gemaakt en er is een grote stoet praalwagens voor de openingsceremonie. Al ruim van tevoren wordt er een Koningin gekozen met hofdames en lakeien die op een prachtige praalwagen staan aan het begin van de stoet. Per dag zijn er zó veel leuke dingen te zien en te beleven! Het is niet voor niets dat je al in de winter jouw verblijf moet boeken op het eiland want ook de Azoreanen die ooit zijn geëmigreerd naar het buitenland en met name naar Amerika keren special terug tijdens deze periode.  Zij bezoeken hun familie en vrienden en vrijwel alle hotels, quinta’s, pensions en particuliere huisjes zitten dan volgeboekt.

Festas Sanjoaninas

Ik ben er ook een paar keer speciaal in die periode op vakantie gegaan en boekte mijn reis al in januari. Ik heb nog nooit zo’n vreedzaam volkje gezien; geen ongeregeldheden maar saamhorigheid en men geniet gewoon van al het moois wat er is. De mensen nemen hun eigen stoeltje mee om neer te zetten voor de kinderoptocht met praalwagens en ook voor de avond wanneer de Marchas komen; dansende groepen trekken door de hoofdstraat getooid in prachtige zelfgemaakte kostuums; baljurken voor de dames en rokkostuums voor de heren die als paartjes door de straat heen zwieren over de rode loper. Elke groep vertegenwoordigt een dorp of ander eiland. Jong en oud, klein of groot; iedereen doet mee.  Het grappige is wanneer je hier al vaker bent geweest dat je tussen de dansende Portugezen een lokale bewoner herkent zoals bijvoorbeeld de bakker van pastelaria “O Forno” of iemand die in het hotel werkt waar jij verblijft. Natuurlijk is heel Angra afgezet en is er geen verkeer te bekennen.

Er worden naast alle restaurantjes die er zijn speciale “Tascas”; eettentjes of lokalen ingericht zodat er naar ieders wens wat te krijgen is. In de avonden zijn er diverse podia waar muzikaal vertier is; van klassiek tot pop. Er zijn ook diverse optredens van het filharmonisch orkest op het plein nabij het stadhuis en het Hotel Azoris Angra Garden. Op het dakterras van dit hotel heb je een mooi uitzicht en een goede akoestiek. Dit gezellige hotel is een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen en je kunt alles te voet doen. Probeer wel een kamer te regelen met uitzicht op de stadstuin, want daar is het lekker rustig en vooral in de avond en nacht hoor je de kikkers kwaken die verstopt zitten in de kleine vijvertjes met waterplanten.

Festas Sanjoaninas

Ga eens langs bij de markten waar lokale producten, folklore en ambachten aanwezig zijn. Bij het Posto de Turismo (VVV) en kiosken kun je programma’s verkrijgen en per dag kijken wat er te zien en te doen is.

Ik kan het nu via Social Media volgen; er is op Facebook een speciale Sanjoaninas pagina en de tv- zender RTP Açores zal verslag doen en dat is leuk om te zien, zo kan ik er op afstand toch een beetje bij zijn. Je moet het een keer meegemaakt hebben want het is een bepaalde emotie dat deze beleving bij je oproept; en ja, alweer het woord “saudade”.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.