Ondernemen in Portugal: Heimwee

Een maand geleden was ik in Ferragudo voor de regeldingen voor Ferragudo Dreams, een maand alweer voorbij. Een maand waarin veel is gebeurd. Natuurlijk als eerste prioriteit alle informatie verwerken die ik heb verzameld in die week. Al die gesprekken waren enorm vruchtbaar. Met wie ik ook sprak, ik kreeg alleen maar enthousiaste reacties. Wat ik zo mooi vind, is dat je echt als ondernemers onder elkaar aan het sparren bent en aan het praten over een concept wat goed is voor het dorp en goed voor de ondernemers. Deze afspraken leiden ertoe dat Ferragudo Dreams solide is en dat het waardevol is voor iedereen die een workation / retraite boekt.

Inspirerend ondernemen

Met de burgemeester had ik zo’n inspirerend gesprek. Hij deelde mijn mening dat het concept breder getrokken moest worden (volgens het Cascais model) en wat mij nu rest is een naam voor een campagne verzinnen en dan presenteren aan de Freguesia en de ‘Tourist Board’. Spannend en best lastig. Een naam verzinnen is wel iets waar ik vaak goed in ben, maar het moet wel kloppen natuurlijk. Ik had gehoopt dat ik dit af zou hebben voor ik twee weekjes vakantie heb (in Ferragudo natuurlijk), maar of dat gaat lukken weet ik niet zeker.

Maar ook de locaties die ik graag erbij wilde hebben, waren zeer te spreken over het idee. Er zijn nu 3 locaties aangesloten bij Ferragudo Dreams; twee aan het strand en één in het dorp. En alle drie van hoogwaardige kwaliteit en met superveel mogelijkheden.

Als ik terugkijk op die week rennen, hollen, vliegen, praten en een beetje relaxen, voel ik me enorm trots. Het meekrijgen van locaties, restaurants en de gemeente was wel een ‘dingetje’ maar ik geloof er zo in. Ik kreeg zelfs complimenten dat ik dit aan het opzetten was voor Ferragudo. Ik ken inmiddels veel ondernemers in Ferragudo, lokaal en internationaal en zij weten dat ik enorm veel liefde voel voor deze plek en de omgeving, misschien is dat net mijn kracht.

Thuis in dezelfde flow?

Eenmaal thuis gekomen ging de flow gewoon verder, wetende dat ik na een maand weer op vakantie zou gaan naar Ferragudo maakte het gemis iets minder. Ik kreeg al vragen of mijn man en ik uit elkaar waren omdat ik vaker alleen daar ben dan samen. Gelukkig niet, want zonder hem zou ik dit niet eens kunnen. Ik kan wel alles leuk aan het regelen zijn daar, maar hij moet het wel steunen en dat doet hij vol overgave.

Er lagen ook 2 aanvragen op me te wachten voor een workation van verschillende ondernemers en dat is toch een heel fijn gevoel hoor. Deze uitwerken maakt het allemaal wel ‘echt’. Omdat ik met verschillende locaties werk, is er voor elk wat wils en kan ik een op maat gemaakt programma maken. In mijn vorige blog schreef ik het al dat workations echt populair worden en dat steeds meer ondernemers en werkgevers erover denken om met het team naar het buitenland te gaan voor net die andere vorm van inspiratie.

Door een lelijke val in de badkamer was ik een weekje uit de roulatie, dus het is hard aanpoten om goede uitwerkingen te versturen naar de aanvragers én natuurlijk ook een start maken met de presentatie en de campagnenaam te verzinnen. Als iemand suggesties heeft… shoot!

Over een paar dagen mag ik het vliegtuig weer in, ik heb moeten beloven dat ik niet ga werken. In de vakantie staan we even wat rustiger stil bij het leven, ontmoeten we oude en nieuwe vrienden en gaan we super genieten. Maar je weet nooit hoe die dagen gaan lopen natuurlijk. Ik weet dat ik ga afspreken met een van de restauranteigenaren én met een ondernemer die ik daar heb ontmoet en die misschien wel een van de ‘Friends van Ferragudo Dreams’ kan worden. Het is gewoon lastig los te laten als je er zo blij van wordt.

Ik denk dat elke ondernemer dat wel heeft; als je hart er volledig in zit, voelt het ook niet als werken.

In de volgende blog kun je er weer van alles over lezen.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.