De Mooiste Autoroutes: Lisboa Noord

Gaan en staan waar je maar wilt, een lekker muziekje uit de boxen, stoppen als je moe bent, doorgaan als je nog meer wilt, komen op plekjes waar niet iedere toerist komt… Er zelf met de auto op uit trekken heeft vele voordelen. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar je moet zijn. Vandaag doe ik je wederom enkele suggesties voor een leuke en mooie autoroute, dit maal in Lisboa. Ik neem je mee op een eerste rondje door deze prachtige regio, met als vertrekpunt de hoofdstad Lissabon!

Luchthaven – Palácio de Queluz (13km)

Voor het gemak neem ik de luchthaven als vertrekpunt, want daar halen de meeste mensen toch hun huurauto op. De eerste stop ligt op een dikke tien minuten rijden van de luchthaven, het 18de-eeuwse Palácio Nacional de Queluz. Ondanks dat het vele malen kleiner is, wordt dit prachtige paleis vaak het Portugese Versailles genoemd. Het ontwerp is een opstand tegen de eerdere, zwaardere, Italiaans-beïnvloede barok. Franse ambachtslieden werden ingezet om de kamers te versieren en de muren en plafonds te beschilderen. Dat alles aangevuld met veel tegels, verguld en geverfd hout, ingezette plafonds en marmeren vloeren maken het plaatje compleet. Er zijn meerdere imposante zalen cq. ruimtes te bewonderen en vergeet ook zeker de tuinen niet!

De Mooiste Autoroutes: Lisboa Noord

Palácio de Queluz – Mafra (41km)

Vanuit Queluz pakken we de tolweg naar Mafra. Dit is de minst leuke route, maar verderop de dag pakken we nog de nodige mooie wegen door het landschap. Uiteraard staat er in Mafra wederom een paleis op de planning. En wel het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen Palácio Nacional de Mafra. Een imposant monumentaal barok en neoklassiek paleis, gelegen in het hart van de stad Mafra, aan een plein dat vernoemd is naar de koning die de opdracht gaf om het te bouwen. Neem na het bezoek de tijd om lekker ergens wat te lunchen voor je je weg vervolgt.

De Mooiste Autoroutes: Lisboa Noord

Mafra – Gradil (11km)

Vervolgens slingeren we binnendoor over de N9-2 naar Gradil, waar we stoppen bij Quinta de Sant’Ana voor een wijnproeverij en rondleiding. Een kleinschalige wijnboerderij, grenzend aan de ‘Tapada de Mafra’ (voorheen het jachtgebied van de Portugese koning), met een romantische setting. De proeverij is heerlijk kleinschalig en in plaats van in één vaste ruimte houden ze de tasting op verschillende plekken op het terrein. Hier kom je even helemaal tot rust!

De Mooiste Autoroutes: Lisboa Noord

Gradil – Ericeira (25km)

We vervolgen onze weg over de N9-2/N116 naar de kust. Je kunt er ook voor kiezen om de tolweg te pakken, dit levert uiteraard een aantal minuten (stuk of 10) tijdwinst op. Ericeira is een traditioneel Portugees vissersdorp met een geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw. Tegenwoordig vooral bekend als de surfhoofdstad van Europa  vanwege de uitzonderlijke kustlijnomstandigheden. Slenter door de charmante straatjes en drink een verfrissend drankje op een terrasje met uitzicht op zee.

De Mooiste Autoroutes: Lisboa Noord

Ericeira – Azenhas do Mar (22km)

Vanuit Ericeira rijden we via de N247 richting Azenhas do Mar. Dit is een uiterst pittoreske badplaats, gelegen op een klif, in de gemeente Sintra. Hier vind je meerdere prachtige uitzichtpunten, die nog net even dat beetje spectaculairder zijn met zonsondergang. Na genoten te hebben van die zonsondergang eindig je de dag met een overheerlijke vis- of zeevruchtenmaaltijd bij bijvoorbeeld restaurant “Azenhas do Mar”, niet goedkoop naar Portugese maatstaven, maar je krijgt er gratis een prachtig uitzicht bij.

De Mooiste Autoroutes: Lisboa Noord

Azenhas do Mar – Sintra (11km)

Na het diner rijd je (in oostelijke richting weg van de kust) in een dik kwartier naar de laatste stop en slaapplaats voor de nacht op deze route. In Sintra maak je uiteraard even een aantal dagen pas op de plaats om al het moois hier te bekijken, bezoeken en bewonderen. Dat spreekt voor zich.

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Volgende maand vervolgen we de route vanuit Sintra!