Festas de Lisboa 2016

De leukste maand voor een bezoek aan Lissabon is weer begonnen! De winnende sardientjes van dit jaar zijn gekozen en bekend gemaakt, dus alles is klaar om het feest los te laten barsten. Ik heb het natuurlijk over de Festas de Lisboa. Een paar dagen geleden is het volledige programma online gezet. Dat heb ik weer even voor je doorgenomen, om je op weg te helpen.

De achtergrond van de Festas de Lisboa

Hoe zat het ook alweer met deze feesten? Ter herinnering nog even de achtergronden: De Festas de Lisboa zijn van oorsprong feesten voor de volkswijken van de stad, zoals Mouraria en Alfama. Centrale figuur in de feesten is Santo António, oftewel de Heilige Antonius (van Padua), die in 1191 werd geboren in Lissabon. Hij groeide uit tot een belangrijke theoloog en kerkvader voor de hele katholieke wereld. Zijn evangelisatie bracht hem naar Marokko, Frankrijk en Italië, waar hij op 13 juni 1231 overleed in Padua. Zijn overlijdensdatum is nu de belangrijkste dag van de Festas de Lisboa. Beeldjes van deze heilige vind je in vrijwel alle souvenirwinkels in de stad, ook buiten de feesten om.

De vaste ingrediënten

De Festas de Lisboa hebben altijd een aantal vaste ingrediënten. Zo is er bijvoorbeeld:

  • de grote, vrolijke parade van de Marches Populares op 12 juni,
  • de religieuze  Santo António processie op 13 juni
  • de zeilregatta op de Taag op 9 juni
  • de feestelijke Gay Pride op 25 juni op het Terreiro do Paço
  • de zogenaamde arraiais, waarbij in allerlei wijken zoals Alfama, Castelo, Mouraria en Graça buiten wordt gefeest met muziek en gegrillde sardientjes (heel veel data)
  • fado avonden in het Castelo de São Jorge: 16, 17 en 18 juni
  • de wedstrijd van de Tronos de Santo Antonio, waarbij de Lisboetas worden uitgedaagd de mooiste troon voor Santo António te maken. Ze worden gedurende de Festas tentoongesteld in het Museu de Lisboa.

Sardinhas

Deixam O Pimba em Paz

Dit bijzondere concert zal plaats vinden op het Terreiro do Paço op 10 juni. Música Pimba is Portugese volksmuziek, beetje zoals onze Frans Duits en Frans Bauer, maar altijd uptempo. Doorgaans is dit niet per se wat je wilt horen, maar tijdens dit concert worden grote pimba hits getransformeerd naar klassieke muziek en jazz. Heel benieuwd hoe dat zal klinken. Het Metropoolorkest van Lissabon en fadista Carminho doen bijvoorbeeld mee. Dit is trouwens op de dag dat het EK voetbal van start gaat, dus dat wordt voorafgaand aan het concert op groot scherm getoond.

Bordalo Pinheiro

In 2016 is het 170 jaar geleden dat de Portugese kunstenaar Rafael Bordalo Pinheiro werd geboren en 100 jaar geleden dat het Bordalo Pinheiro museum opende. Zijn karikaturen, cartoons en aardewerk kom je overal in Portugal tegen. Ter ere van hem is Bordalo Pinheiro één van de thema’s van de Marchas Populares dit jaar. En het is een uitstekend moment om het museum te bezoeken (Campo Grande 382).

Bordallo Pinheiro

Globaile

In de tuin voor de Torre de Belém wordt op 1 juli het grote afsluitingsfeest gevierd. Dat heeft dit jaar een internationaal karakter met muziek uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Peru en Angola. Grote klapper is het optreden van de legendarische Portugese muziekgroep Buraka Som Sistema. Dit zal, na tien jaar, het allerlaatste concert zijn dat ze geven en een enorm feest worden.

Dit is slechts een greep uit het enorme programma. Wil je meer weten? Je kunt het volledige programma bekijken op de website. Het lukt me niet een Engelse versie te vinden, maar als je er vragen over hebt stuur even een mailtje!