Fijne films over Portugal

Het is grijs, nat, winderig en koud. Hoera, dat betekent weer onbeschaamd films kijken op de bank. En als je net als ons van Portugal houdt, is het leuk om een film uit of over Portugal te zien. Vandaag zetten wij een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje. Ook leuk voor als je je Portugese vocabulaire weer eens wilt bijspijkeren.

Capitães de Abril

Deze film gaat over één van de belangrijkste momenten in de Portugese geschiedenis, namelijk over de gebeurtenissen van 25 april 1974, oftewel de Anjerrevolutie. Volg de gebeurtenissen van de legerkapiteins die de revolutie tot stand brachten en zie hoe de inwoners van Lissabon reageerden. Deze film kun je in Portugal online kopen en naar Nederland laten verzenden. Zie hier.

Mistérios de Lisboa

In 1854 schreef de Portugese schrijver Camilo Castelo Branco het boek “Mistérios de Lisboa”. Vijf jaar geleden maakte Raúl Ruiz hier een televisieserie over, die hij later knipte tot een 4,5 durende speelfilm. Ja, het is dus een lange zit, maar wat een heerlijke (als je van kostuumdrama houdt dan…)! Het gaat over de perikelen van de adel in Portugal in de negentiende eeuw. De serie kun je hier kopen op DVD.

Crime de Padre Amaro

Een andere bekende schrijver uit de negentiende eeuw was Eça de Queirós. Zijn boek O Crime de Padre Amaro werd in 2005 door Carlos Coelho da Silva verfilmd. Zowel het boek destijds, als de film tien jaar geleden, waren onderwerp van discussie. Het gaat namelijk over een pastoor die verliefd wordt en niet aan de verleidingen van de lust weerstand kan bieden. Niet iedereen in het katholieke Portugal wordt blij van een dergelijk thema.

Amália

We hebben je al eens verteld over de grootste fadozangeres allertijden, Amália Rodrigues. Haar levensverhaal wordt verteld in de film Amália uit 2008, waarin actrice Sandra Barata Belo een prachtige Amália neerzet. Familieleden van Amália wilden de film verbieden, omdat het een verkeerd beeld van de werkelijkheid zou schetsen, maar de rechtbank ging er niet mee akkoord. Of alles waar is of niet, het is hoe dan ook een fijne film om te kijken met heerlijk veel fado. Koop de DVD hier.

Tabu

Deze bijzondere film uit 2012, van de jonge, Portugese regisseur Miguel Gomes, brengt je naar de voormalige Portugese kolonie Mozambique. Hier gaat een dame uit Lissabon op zoek naar het verhaal achter haar buurvrouw Aurora. De film heeft prachtige zwartwit beelden, is prachtig gefilmd, en kent prachtige muziek, dus een absolute favoriet. Kopen kan hier.

Lines of Wellington

Wie van films als “Braveheart” en “The Patriot” houdt, zal zich ook vermaken met deze film. Het gaat over de oorlog tussen Napoleon en de Engelsen op het Iberisch Schiereiland. De Engels-Portugese troepen van Generaal Wellington vechten op Portugees grondgebied met de Franse troepen. De film vertelt het verhaal van enkele betrokkenen, zoals de hoer Martírio, de jonge luitenant Pedro en het stoute Engelse meisje Clarissa. De hoofdrol, de Hertog van Wellington, is voor John Malkovich. Hier koop je de DVD.

Night Train to Lisbon

Eén van mijn favoriete boeken is “Nachttrein naar Lissabon” van Pascal Mercier. Ik kan me echter voorstellen dat niet iedereen de filosofische overpeinzingen in het boek door kan komen en dan is de film misschien de uitkomst. Het vertelt wel het verhaal van het boek, maar is een stuk minder filosofisch. Je maakt kennis met een arts in Lissabon, die het niet makkelijk heeft met de omstandigheden in de Estado Novo van Salazar. Voor een paar euro koop je de film hier.