Ik had al eens eerder mijn enthousiasme geuit over de heerlijke Portugese wijnen, maar dit keer een wel heel speciale… Heb je ooit al eens wijn geproefd die groeit op basaltrotsen?! Het is misschien moeilijk te geloven, maar toch echt mogelijk. Door hard werken werden de lavabedden veranderd in boom- en wijngaarden. De speciale Verdelho-druiven van Pico (Azoren) geven hun wijnen een uniek karakter en smaakpallet.
Al in de 15de eeuw legden de Portugese kolonisten hun eigen wijngaarden aan op de Azoren, dit vooral om communiewijn te kunnen maken. Zeelieden kregen op deze manier de mogelijkheid om op hun laatste tussen-post, onderweg naar Amerika, hun voorraden aan te kunnen vullen. De geproduceerde wijn werd beroemd en werd geëxporteerd naar heel Noord-Europa. Na de revolutie van 1917, werden er zelfs flessen Verdelho do Pico gevonden in de kelders van de voormalige Tsaren van Rusland.
Simpel gezegd boorde men een gat in de vulkanische korst om de druivenranken te planten, en zo kreeg je ‘vulkaan’ wijn. Vijf meter hoge stenen muren bakenen de druif percelen (Currais) af, die variëren in grootte van formaat volkstuintje tot formaat tennisbaan. De muren beschermen de wijnranken tegen de zeewind maar laten de zon door die nodig is voor de rijping. De wijngaarden zijn uiterst kenmerkend voor het landschap op het eiland en brengen een fris fruitige, droge en lichte wijn voort die goed past bij vis of zeevruchten. Ideaal tijdens je vakantie! Wie nipt nou niet graag aan een glaasje frisse wijn op een zonnig terras?! Verder wordt de wijn gekenmerkt door een wat hoger gehalte aan alcohol, meestal rond de 17.
Zes eeuwen later worden de wijngaarden van de Azoren, voornamelijk op Pico (het op een na grootste eiland van de archipel), steeds meer door toeristen bezocht. Overal op dit Portugese eiland is de vulkanische oorsprong nog merkbaar. Pico heeft een landschap dat zo ingewikkeld en ongewoon is dat UNESCO het heeft uitgeroepen tot een World Heritage site. De wijngaarden liggen over de hele westkust van Pico, in het bijzonder in Madatena, Bandeiras, Santa Luzia, Criação Velha en Candelaria, en in het zuiden tot Manhenha. De jaarlijkse oogst is zo’n 20.000 liter per jaar en het merendeel daarvan is voor lokale consumptie. Dus mocht je op de Azoren zijn en houden van een lekker wijntje op z’n tijd, probeer dan vooral de lokale wijnen eens!
In september heeft Pico het oogstfeest (Festas da Vindim), bezoekers kunnen dan meedoen met de druivenplukkers in de velden. Eind Oktober hebben ze ook nog een feest dat in het teken staat van de lokale wijnen, deze worden dan gekoppeld aan lokale spijzen zoals vlees, vis en kaas. Dit soort lokale feesten zijn altijd een aanrader!
Mocht je op Faial verblijven en toch een bezoekje willen brengen aan Pico en zijn wijngaarden? De overtocht per veerboot van Horta naar Madalena duurt maar een ½ uur en ze vertrekken de hele dag door!
Goedemorgen, erg leuk jullie verhalen te lezen nu wij er net geland zijn, over de Azoren. De Vinho Branco ‘Eruptio Vulcano uit Pico heb ik al geproefd, duur weliswaar maar erg bijzonder.
Leuk om te horen, geniet ervan!