Film: Terra Nova

De onlangs uitgebrachte Portugese film “Terra Nova” (Newfoundland) schetst een ontroerend beeld van het harde leven van de mannen die op kabeljauw visten in het ijskoude water van de noordelijke zeeën. De expeditie aan het begin van de 20ste eeuw waar deze film om draait, aan boord van het op kabeljauw vissende zeilschip werd verrassend naar Groenland geleid.

Terra Nova is gebaseerd op het werk “O Lugre” van Bernardo Santareno en vertelt het verhaal van het Terra Nova kabeljauwschip. Wanneer de kapitein in een slecht vis jaar besluit een risico te nemen en op een route die nog nooit is bevaren richting Groenland vaart. Terwijl de bemanning vecht tegen de vele stormen en de vrieskou van de Noord-Atlantische Oceaan, volgen we het verhaal van Albino (Pedro Lacerda), een visser die uit de gratie viel na een schipbreuk en nu wordt beschouwd als “pech” voor de schepen waar hij aan boord gaat.

Albino probeert Miguel (Miguel Partidário), een nog jonge jongen die hem bewondert, te beschermen ondanks de tegenwerking van sommige vissers. Met de toenemende moeilijkheid van de reis, wordt het conflict heviger en Albino vreest dat als de zee hem niet doodt, misschien een van hen dat zal doen (als hij ze niet eerst doodt). Hoewel de kapitein (Virgílio Castelo) het schip met ijzeren vuist leidt, kan hij de muiterij die het doel van de reis in gevaar brengt niet vermijden.

De film, geregisseerd door Artur Ribeiro, is te zien in bioscopen door heel Portugal.