Herdade da Malhadinha Nova

Portugese wijn, heerlijk! Maar smaken verschillen en de keuze is enorm. Dan is het fijn als je een beetje mag proeven, voordat je een keuze maakt. Ik schreef pas geleden nog een stukje over Portugese wijnen proeven in Nederland, maar het allerleukst is het natuurlijk bij de wijnboeren in Portugal zelf. In de veertien wijnregio’s die Portugal rijk is vind je er gemakkelijk eentje. Ik koos er één in de Alentejo…

Een paar weken geleden kwam de regen met bakken uit de lucht in de Algarve. Dan ga je niet op je gemak een strandwandeling maken, maar wijntjes drinken kan altijd, ook tijdens barre weersomstandigheden! We besloten een wijnproeverij te gaan doen en onze keus viel op de Herdade da Malhadinha Nova in de Alentejo. Laat ik je vertellen dat dit uitgestrekte landgoed niet heel makkelijk te vinden was in de stromende regen… Maar het is uiteindelijk gelukt! Aldaar gaven we te kennen dat we voor een proeverij kwamen. Of we een reservering hadden? Eh, nee dus… dat krijg je met opwellingen. Uiteindelijk werd ons verzekerd dat een reservering niet verplicht was, maar wel handiger (logisch).

Nadat ze ergens een gids vandaan hadden getoverd kregen we een, zeer vluchtige, rondleiding. Eigen schuld waarschijnlijk, aangezien we niet hadden gereserveerd… Jammer, want ik had graag nog meer gezien. We kregen drie wijnen te proeven, een rode, een rosé en een witte. Die moesten we (naar mijn mening) vrij snel achterover slaan, voordat er in hetzelfde (?) glas de volgende wijn werd geschonken. Dat was een klein beetje een teleurstelling, maar de wijntjes waren heerlijk. Volgende keer beter dan maar, met reservering!

Herdade da Malhadinha Nova

In Portugal heb je veel keus als het op proeverijen aankomt. Je kunt op verschillende wijnboerderijen terecht, door het hele land. Dus of je nou op vakantie bent in het noorden, centrum of het zuiden van het land: er zit er altijd wel eentje in de buurt. Deze herdades of quintas bieden vaak verschillende opties aan. Zo kun je kiezen voor een proeverij van ongeveer 3 euro tot aan een proeverij van rond de 100 euro. Sommige bieden proeverijen aan met meerdere wijnen inclusief regionale lekkernijen en een rondleiding met gids over het terrein.

Afhankelijk van in welk gebied je zit en waar je voorkeur naar uitgaat kun je zo je wijngaard uitkiezen. Houd er wel rekening mee dat ze over het algemeen alleen per auto zijn te bereiken en dat je dus moet zorgen dat jij niet de BOB bent. Of kies een wijnboerderij die gelijktijdig een hotel is. Dan kun je het lekker bont maken ;-). Natuurlijk zijn er ook in de steden mogelijkheden, maar het is naar ons idee leuker om ook de landerijen eromheen te zien.

Herdade da Malhadinha Nova

Laatste tip, maak van te voren een reservering! Het is misschien niet altijd verplicht, maar zo weet je zeker dat je niet ergens voor niets heenrijdt. Veel proeverijen hebben namelijk een minimum (en een maximum) aantal deelnemers. Ga je voor een wat uitgebreidere proeverij, dan moet er natuurlijk één en ander voorbereid worden.

Reserveren kan bijvoorbeeld op deze site, zoek in de gewenste regio naar de voor jou meest geschikte wijnboerderij. Ben je op zoek naar een ware Wine Experience, dan kun je die ook via deze site bekijken/reserveren.

Proost!