Recept: Frango na Púcara

Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een traditioneel gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei die je in Portugal wel vaker ziet.

Wil je dit gerecht voor meerdere personen koken? Gebruik dan een grotere Púcara en verdubbel de ingrediënten simpelweg. Verder kan elke pot van klei (barro) met deksel in principe voor dit gerecht worden gebruikt om die karakteristieke smaak te verkrijgen.

Frango na Púcara

Frango na Púcara

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 9 Stemmen

Ik heb een Púcara (pot) gebruikt met een opening/diameter van 16cm.

Categorie: – KipKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

2

uur 
Kooktijd

1

uur 

15

minuten
Totale tijd

3

uur 

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 hele kip (max. 1,5 kilo)

  • 100 gram rauwe ham of bacon (stukje)

  • 1/2 chouriço

  • 4 tenen knoflook

  • 2 roma tomaten

  • 1 middelgrote ui

  • 1 glas witte wijn

  • 1 shotglaasje port

  • 1 shotglaasje aguardente (Portugees vuurwater)

  • 1 klontje reuzel (banha de porco)

  • 250 ml kippenbouillon

  • 1 á 2 laurierblaadje(s)

  • paprikapoeder

  • 1 bosje verse peterselie

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 220°C graden.
  • Maak de kip goed schoon en knip/snijd hem in grove stukken. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper, paprikapoeder, de geperste tenen knoflook, het laurierblaadje en de witte wijn. Hussel alles vervolgens goed door elkaar en laat rustig een uur of twee marineren.

    Frango na Púcara
  • Ontdoe de tomaten van hun velletje. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Verwijder vervolgens ook de zaadjes en snijd in stukjes. Snijd de rauwe ham (of bacon) in reepjes, de chouriço in plakjes of stukjes en snipper de ui.

    Frango na Púcara
  • Pak je pot en besprenkel de bodem met wat olijfolie. Strooi er vervolgens de reepjes rauwe ham en de gesnipperde ui in. Zet de pot op het vuur en bak alles nu lichtjes bruin. Vervolgens gaan de tomatenstukjes erbij. Roer alles even door elkaar en laat rustig een minuut of tien pruttelen tot de stukjes tomaat hun vorm beginnen te verliezen.
  • Zet het vuur hoger en blus af met de witte wijn. Laat het goed inkoken en voeg dan de portwijn en sterke drank toe. Laat ook dit verdampen en draai het vuur uit.
  • Nu gaan de stukken kip, inclusief marinade, erbij. Pas op de pot is heet. Schenk als laatste de kippenbouillon er bij. Maak het geheel af met een klontje reuzel.
  • Doe het deksel op de pot en zet hem in de voorverwarmde oven. Gaar het geheel nu ongeveer 45 minuten op 220°C graden. Haal na de 45 minuten het deksel van de pot, proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper en laat de kip bovenop goudbruin worden.

    Frango na Púcara
  • Bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden peterselie. Serveer de Frango na Púcara met rijst of batatas a murro.
  • Bom apetite!Frango na Púcara

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: bak ook eens wat in plakjes gesneden champignons mee met de ui.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!