Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een traditioneel gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei die je in Portugal wel vaker ziet.
Wil je dit gerecht voor meerdere personen koken? Gebruik dan een grotere Púcara en verdubbel de ingrediënten simpelweg. Verder kan elke pot van klei (barro) met deksel in principe voor dit gerecht worden gebruikt om die karakteristieke smaak te verkrijgen.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Nog een vraagje. Kan ik de pot op het fornuis zetten? Ik heb het gerecht in de oven klaargemaakt en wil het nu opwarmen
Dat kan, wel rustig verwarmen en niet op hoog vuur.
Dankjewel voor je tips. Ik heb het gerecht afgelopen weekend gemaakt en het smaakte heerlijk. Zo’n bijzondere smaak ook door het koken in de pot.
Ik heb er batatas a murro bij gemaakt. Ook echt heel erg lekker.
Ik ga het zéker nog weer maken.
Ik heb een vraag over de kipstoof
We hebben zo’n pot bemachtigd en willen kip in de pot maken met jouw recept. Moet ik de pot voorbewerken? Ik zou niet willen dar ie uit elkaar spat in m’n oven. En waardoor kan ik de reuzel en de aguardente vervangen?
Voordat je de pot voor het eerst gaat gebruiken: vul hem ongeveer voor de helft met water en doe hier een gehalveerde ui in. Zet hem vervolgens op 175/180 graden in de oven tot het water kookt. Haal hem er voorzichtig uit en laat afkoelen. Daarna is hij klaar voor gebruik.
Reuzel kun je simpelweg vervangen door boter. En in plaats van aguardente zou je medronho of whiskey kunnen gebruiken. En anders is weglaten ook altijd een optie.