Celebra a Vida: Bouwvoorbereiding

Om dit nieuwe jaar goed te beginnen doen wij alvast een vreugdedansje. De bouwvoorbereidingen zijn namelijk begonnen! Het gaat nu eindelijk los. En dat is een waar feestje om mee te maken. We zijn momenteel aanwezig in Portugal en volgen dan ook op de voet wat er allemaal gebeurt.

Grond en puin ruimen

De eerste klus gaat razendsnel. Op maandag arriveert de graafmachine. De grond wordt geruimd en al het puin dezelfde dag nog verzameld en afgevoerd. En er is veel puin. Jarenlang hebben zigeuners een deel van de grond als extra tuin gebruikt. Ze hingen er de was op en verzamelden een hoop troep zien we. Een klein hard blaffend hondje bewaakte de boel. Er stond soms zelfs een paard.

Tijdens het ruimen komen er autobanden, fietsbanden, gasflessen en allerlei andere materialen naar boven. De buurtbewoners komen nieuwsgierig een kijkje nemen en zijn blij dat deze troep nu eindelijk verdwijnt en er gebouwd gaat worden. De zigeuners zoeken weer ergens anders een onbewoond stukje grond om hun was te laten drogen en materiaal te verzamelen. En die zijn er nog genoeg hier.

Kavels markeren

De topograaf gaat aan de slag om de 4 kavels te markeren en af te zetten. Nu hebben we al vaker op het land gelopen en zelf opgemeten waar de huizen ongeveer komen. Maar nu is het écht en niet alleen meer een ontwerp en project op papier. Dáár komt ons huis en dáár begint onze tuin.

Olijfbomen verplaatsen

Naast de troep stond er niet veel op ons landje, maar die paar olijfbomen willen we graag behouden. Na flink wat snoeiwerk van de plaatselijke tuinman gaan de bomen naar een tijdelijke plek waar niet gebouwd wordt. En nu hard hopen dat ze het blijven doen en straks kunnen shinen in onze toekomstige tuin.

Bouwvoorbereiding

Omheining bouwplaats

Voor de veiligheid krijgt de bouwplaats een omheining. Ik had stalen mobiele hekken in mijn hoofd die je er omheen zet. Maar in dit geval gaan houten palen volgestort met beton de grond in. Tegen de houten platen schroeven ze metalen platen vast. En binnen 1,5 week zijn we dicht.

Twee mannen van een lokaal bouwbedrijf hadden deze klus te klaren. Begin januari was één van de koudste dagen in lange tijd in de Algarve. Zelfs wij vonden het aan de frisse kant. Ingepakt in dikke jassen met handschoenen en sjaal stonden ze daar bibberend beton te maken om de omheining te kunnen plaatsen. Dat zag er zo zielig uit dat we aan het einde van de werkweek wat biertjes brachten voor de ontberingen.

Bouwvoorbereiding

Kelders afgraven

Bij het ruimen van de grond kwamen er al flink wat trucks om puin en grond af te voeren. Maar ook daarna zien we de één na de andere wagen met grond verdwijnen. Dat lijkt ons wat veel, want uiteindelijk wordt ons land opgehoogd tot stoepniveau. En het gat werd maar groter. Volgens de aannemer is dat ook echt nodig voor het afgraven van de kelders. Zolang we straks maar niet onze eigen grond hoeven terug te kopen als we toch weer grond nodig hebben. 😉

Bouwvoorbereiding

Kleine steentjes

De grond ziet er tot nu toe goed bewerkbaar uit. Je komt in dit gebied soms hele rotsen tegen. En dat is dan best lastig bouwen. Bij het afgraven van de kelders komen ze toch een paar flinke stenen tegen. Maar não problema volgens de man met de graafmachine. Op vrijdag gaat hij los met z’n machine en maakt met een soort grote drilboor met veel geweld de stenen kapot. Sorry buren!

Bouwvoorbereiding

Work in progress

Na 2,5 jaar niets, is deze actie in een paar weken tijd super! Met de vergunning van de verkaveling kunnen we de komende weken nog vooruit met meer bouwvoorbereidingen. Zolang er maar niet gebouwd wordt. Ondertussen proberen we er alles aan te doen om ook voortgang te krijgen met de bouwvergunning. Fingers crossed!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.