Celebra a Vida: Eindsprint?

Zou het kunnen? Zo in de laatste maanden van het jaar? Een eindspurt? Eindelijk lekker doorknallen? Twaalf man op de bouw? Meerdere teams die dagelijks werken aan verschillende klussen? Nieuwe afspraken met de aannemer, een nieuwe planning met een nieuwe volgorde, andere prioriteiten en héle fijne hulp van vrienden. We worden hoopvol, maar hebben ook geleerd: volgende week kan het weer anders zijn.

Na de nieuwe afspraken met de aannemer eind september en het overnemen door ons van de planning is onze focus compleet veranderd. We zijn of de hele dag op de bouw, of we rijden leveranciers en winkels af om materialen te bestellen en op te halen. We beslissen over prioriteiten en planning, stemmen af met de bouwvakkers, helpen mee, sjouwen spullen van kelders naar huizen, jagen de aannemer en leveranciers na. Alles om ervoor te zorgen dat de werklui zo veel mogelijk klussen zo efficiënt mogelijk geklaard krijgen.

Ja, het is zeer stressvol. Dat kan ik wel zeggen. Vermoeiend en regelmatig slopend. Liggen we er wakker van? Ja, ook dat regelmatig. Iedereen die een (ver)bouwproject achter de rug heeft, weet hoe het voelt. Maar als je resultaat gaat zien van dat harde werk en die stress dan geeft dat heul veul voldoening. En knal je positief verder!

Een kloddertje grijs hier

De traditionele voorkant is af en zit in de verf. De omlijstingen van de ramen, deuren en andere sierlijsten zijn grijs. De rest van de muren traditioneel wit. De typische omlijstingen en sierlijsten uit de regio springen er zo mooi uit. Vind je ook niet?

Pompen of verzuipen

In de kelders installeren we pompen in de putten, die regenwater dat via de keldertrap naar beneden stroomt weer naar boven pompen. Zo blijven de kelders droog. Ook al is het veelal nog zomers weer, de kans op regen wordt steeds groter. En nou hadden we vorig jaar december zo’n akkefietje met ondergelopen kelders. Geen fijn idee als een groot deel van je inboedel er inmiddels staat. We zijn net op tijd voor de eerste regen in oktober.

Zonne-energie

Na maanden wachten komt eindelijk de leverancier met de zonneboilers en de zonnepanelen. De panelen van de zonneboilers gaan bovenop de pergola. De zonnepanelen komen er gezellig naast liggen. De tanks van de boilers staan in de kelder. Zo maken we goed gebruik van de vele zonuren.

Schaduwrijk

Op de eerste etage stonden ze al even. Afgelopen maand kwamen de pergola’s op de terrassen van de begane grond er ook bij. Elk terras krijgt een pergola met een dak van bamboe. Zowel de pergola als de bamboe gaan nog in de white-wash voor een beachy look.

Eindsprint?

Santa Catarinas

De treden van de buitentrappen bekleden we met Santa Catarinas. De traditionele en sfeervolle terracotta tegel uit de regio. Deze tegel leggen we straks ook in de tuin en rondom het zwembad.

Eindsprint?

Knallen met keukens

De keukenmannen Rudie, Joost en Eus knallen lekker door met het installeren van de keukens voor vier huizen. Afwisselend helpen vrijwillig kastenmannen Serge, Michiel, Ronald en Herman om keukenkasten en lades in elkaar te schroeven. Zo houden we de vaart erin.

Leuk detail is dat we de zijpanelen naast het keukenblad bekleden met wijnkistjes. Het keukenblad is van Sustonable. Het materiaal bestaat uit natuursteen en gerecyclede PET-flessen. 100% circulair en duurzaam. Ons eigen huis en het grootste huis voor de verhuur krijgen nog een kookeiland voor de kookfans onder de toekomstige gasten. Aan het einde van deze maand zitten alle keukens op de begane grond erin!

Het gat is verdwenen

Het gapende gat waar we zes maanden tegenaan keken, is helemaal verdwenen. We gaan nu de lucht in met het zwembadhuis. De staalconstructie, dichtmaken met OSB-platen, waterproof maken. In een korte tijd maken we veel stappen en verrijst daar het zwembadhuis. João en Alex werken samen fulltime aan de constructie er van en dat gaat hard.

Einsprint?

Wandafwerking badkamers

De eerste klussen voor de afwerking van de badkamers beginnen ook deze maand. De zijmuren van de toiletten krijgen een likje verf en op de achterwand komen traditionele en rustieke Portugese tegels.

Lekker sjouwen

De kelder staat al maanden vol met een groot deel van de inboedel. Ongeduldig wachtend om te shinen in de huizen. We kunnen ook niet wachten om alles uit de verpakkingen te halen en in elkaar te zetten. Nog even geduld, want dat is nu nog iets te vroeg met alle werkzaamheden in huis.

Wel kan het overgrote deel de kelder uit en de huizen in. Met afwisselende hulp van Mayke, Herman, Ronald en Michiel sjouwen Serge en ik alles wat al kan naar de begane grond en naar de eerste etage. Een simpel klusje, maar heel bevredigend. Het zweet gutst van onze lichamen, want het is nog rond de 30 graden. Met die lichamelijke inspanning zit het ook wel goed deze maand.

Er is nog heel, heel veel te doen. Een lange lijst. Toch, als ik beschrijf welke klussen er afgelopen maand allemaal zijn gedaan dan ben ik dankbaar en trots dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. We bekijken het per week, vaak ook per dag. Kunnen we diezelfde eindspurt volgende maand voortzetten? Je leest het in ons volgende blog!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog hier op Saudades de Portugal.