Oké, dit wordt een artikel dat sommige mensen leuk gaan vinden en sommige mensen niet, althans als je niets met kippen hebt… Serieus Edite, ga je nou over kippen schrijven? Nou, echt ja want ik houd namelijk van kippen. Ik woon niet bepaald landelijk, waar ik ze vrij kan hebben lopen daarom mis ik ze. Ooit hebben we in onze tuin in Nederland een kippenhok met een paar krielkippen gehad, wel heel leuk hoor de eitjes waren heel klein maar super lekker.
We hadden zelfs een haan Harry genaamd. Om geen buren overlast te bezorgen hadden we een subliem systeem bedacht. Als ze op stok waren trokken wij de deur en het luikje van het raampje dicht. Dus kon Harry niet in alle vroegte de buurt bij elkaar kraaien. Dat maakte het voor ons wel rustiger. En als we de dag begonnen dan ging alles open en mocht Harry luidkeels zingen. En zo begon ook hun dag met het sprokkelen op de grond van de graankorrels en de groente en fruit overblijfsels. Later gevolgd door het kakelen als aankondiging dat er iets ging gebeuren. Zowaar een ei werd gelegd. Ik mis dit dagelijkse tafereel.
We hebben zelfs kuikentjes gehad, Harry zat niet stil kennelijk en de dames vonden het niet erg kennelijk. Toen mijn dochter in groep 3 zat kregen we zelfs bezoek van haar klas die naar de kuikentjes kwamen kijken, even zien waar de eitjes vandaan komen en het begin van het bestaan als kip (of haan). Dus onze krieltjes waren ook nog populair!
Wat minder was, op een keer zat de deur van het kippenhok/kippenren niet goed dicht en toen dachten de dames, we gaan even een luchtje scheppen. Harry bleef binnen, die dacht laat de dames maar het voortouw nemen. Nou ze vlogen zo de coniferen heg in, duwden zich er doorheen en kwamen in de tuin ernaast. Wel hilarisch om ze proberen te vangen. De buren aan de ene kant, wij aan de andere kant en de dames ergens in het midden,
Trouwens ik ben niet erg ruraal en landelijk aangelegd, te jong uit het landelijke nest naar een stads nest vertrokken, dus ik wist niet dat kippen konden vliegen, nou ja niet zoals een gans of een zwaan (dat vind ik echt Jumbo’s) maar toch het is meer dan alleen maar lopen.
Eén van mijn dromen is echt weer kippen houden, voor de eitjes. En met de ervaring van de krielkippetjes in het achterhoofd, heb ik nu liever een maatje groter. En zo kwam ik uit op een echte Nederlandse ras: de Barnevelder, een trouwe sterke kip die bijna het hele jaar door eieren legt. Naast de Barnevelder heb je nog de Leghorn, die ook bijna het hele jaar door legt. Dit waren voor mij de 2 belangrijke punten: een kip die zo lang mogelijk eitjes legt en niet na een halfjaar een pauze van een halfjaar neemt en die ook qua gezondheid sterk is.
Als ik in Portugal zou gaan wonen dan zou ik vanaf dag 1 kippen willen. Niet in de stad natuurlijk, maar als je de ruimte hebt, daar horen kippen bij voor mij. Dan zou ik graag Barnevelders willen alleen hoe krijg ik die van Nederland naar Portugal? Volgens mij is dat een hele omslachtige procedure met vaccinaties en gezondheidsverklaringen en you name it. Dus dat is wel een drempel. Toen dacht ik, zouden er in Portugal ook Portugese kippenrassen zijn. En jawel hoor vier zelfs!
Galinha Pedres Portuguesa, (mix/gevlekte zwart witte kip), Galinha Branca Portuguesa (witte kip), Galinha Amarela Portuguesa (geel getinte kip) en de Galinha Preta Lusitana (zwarte kip, van alle 4 een meer wilde kip, die houdt van er lekker op uit te trekken en dan in de avond weer op hok terug te keren).
Net als in Nederland zijn er geregistreerde keurmerken die door geregistreerde instanties beheerd en uitgegeven worden. En net als in Nederland moet je goed opletten bij wie en waar je de kippetjes koopt. Koop je ze als kuikens dan heb je meer kans dat jou iets voor ‘goud’ wordt verkocht, of zoals ze in het Portugees zeggen: ‘compras gato por lebre‘ (je koopt een kat in plaats van de haas, wij in Nederland zeggen ‘kat in de zak kopen’). Daarom adviseren die instanties dat je beter een jonge kip van 6 maanden kunt kopen omdat de kip dan al zijn kenmerken zichtbaar zijn. Plus meestal zijn dan al ‘leg-klaar’.
Dit is natuurlijk wel heel logisch, maar dan gaat mijn ‘kuikentjes-hart’ kloppen en hoe lief is het om die kleintjes met je te laten socialiseren, dan zie ik mijzelf weer met een kip op schoot. Nou ja, ik ben er nog niet helemaal uit maar heb wel veel geleerd over kippen en kippenrassen in Nederland en in Portugal.
Kippen brengen altijd, voor wie dat zo voelt, een gevoel van huiselijkheid, van vroeger, van bij opa en oma, herinneringen. Al snap ik mensen die vegan zijn, die eten ook geen eieren en mensen die vegetarisch zijn die eten nog wel eieren. Ik ben de kippen dankbaar voor hun eieren, vol met vitaminen en mineralen: Hoe gezond zijn eieren? | Consumentenbond
Dus al met al zijn eieren heel gezond en prima vleesvervangers voor wie vegetarisch is.
Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden als ik ben en misschien vind je wel ergens een plek in je tuin om kippen te houden? Wilde je dat altijd al maar dacht je ‘ach laat maar’, dan is dit nu je kans. Wie wil er nou geen eitje van de eigen kippetje?
Tot de volgende keer, ate a proxima,
x.Edite
De in Portugal geboren Edite dos Santos, woont sinds haar derde jaar in Nederland. Ze werkt hier als voetreflexologe en natuurgeneeskundige. Ze gelooft in een holistische aanpak van klachten en in evenwicht tussen body, mind and soul. Verhalen vertellen en verhalen schrijven doet ze graag. Haar motto is: mooie woorden zijn er om gedeeld te worden.