A Casa

De vorige blog ‘o emigrante‘ leverde leuke reacties van herkenning op bij velen van de lezers. Dank jullie wel dat jullie zo enthousiast reageerden. Deze blog gaat over ‘a casa’ (het huis)…… een huis in Portugal. Er was eens, zo beginnen de meeste sprookjes, een huis in Portugal. Er waren eens dromen, zoals elk goed sprookje betaamt, maar ook dromen komen niet altijd uit (maar dat is een ander sprookje). Helaas moet ik mijn huis in Portugal met pijn in mijn hart verkopen. Hieronder lees wat het huis er zelf over te vertellen heeft.

Te Koop:

In Portugal nabij Rio Maior in een landelijke omgeving: Vrijstaand huis, begane grond (woonkeuken, huiskamer, 3 slaapkamers, complete badkamer en aparte wc) plus eerste verdieping (keuken, huiskamer, 3 slaapkamers, complete badkamer).
Patio, autogarage, waterput, grote tuin.
Mooi uitzicht, veel natuur, heerlijk wandelen tussen de eucalyptussen, mooie (historische) bezienswaardigheden op korte afstand er vandaan (bijv Fatima, Batalha), steden (Lissabon, Santarem, Alcobaca, Leiria, Coimbra, Obidos), stranden dichtbij (Nazare, Foz do Arelho, Peniche). Centraal gelegen wat autoroute betreft naar het Noorden van Portugal (bijv Porto), naar Lissabon (50 minuten) en naar het Zuiden van Portugal (Algarve).
Bijzondere plekken in de buurt (oudste dinosaurus-trail, binnenlandse zoutwinning door prehistorische waterbekken), serra dos candeeiros (mooie wandelroutes in de natuur, je kunt er bijzondere vogels en andere dieren tegenkomen)

En had ik al verteld dat deze plek onder de zon beschikt over een van de schoonste luchten van Europa? Dat is prettig meegenomen. Het water is van bronwater niveau mede door die enorme prehistorische waterbekkens.

Wil je weten wie ik ben?

Hallo allemaal ik word verkocht want mijn eigenaresse haar leven is een andere koers gaan varen. Zij en ik, we kennen elkaar al best lang. Ze is hier namelijk geboren, ik herbergde haar wiegje… Maar toen is ze vertrokken, met haar familie naar Nederland. Gelukkig kwam ze ieder jaar met de zomer terug, dat vond ik altijd gezellig. Er was veel plezier. In die oude tijd zag ik er anders uit, ik was kleiner. Later ben ik met de grond gelijk gemaakt, nieuw opgetrokken en flink uitgebreid. Ik besta uit een (zeggen ze) heerlijke woonkeuken, een ruime huiskamer, 3 slaapkamers, een badkamer en een aparte wc (wel zo handig).

Jaren later, ze vonden kennelijk dat ik meer ruimte nodig had, ben ik gegroeid en omhoog nog wel. Ik kreeg er een hele verdieping extra bij met keuken, woonkamer, 3 slaapkamers en 1 badkamer plus een mooi uitzicht. Je kan de berg/heuvel zien en het bos. Maar er is nog veel meer…

Ik heb namelijk nog een zuster, zij is wel wat ouder dan ik, zij is nog oorspronkelijk en heeft van die dikke witte muren. Heerlijk koel in de zomer en minder koud in de winter. Zij heeft al langer weer en wind doorstaan dan ik en heeft een beetje hulp nodig. Ze was vroeger een heel bedrijvig type. In de oude dagen werden hier de druiven (met de voeten) voor de wijn geplet, ja nog zoals het hoorde ‘voetenwerk’. Kwam dat goed uit want mijn ‘oude baasjes’ gebruikten haar als taverne, fietsenmakerij, timmerwerkplaats, kortom nogal veel bedrijvigheid in the old days. Je kan de oude ingebouwde wijnfust er nog vinden en het oude marmeren blad met kraan voor de waterbediening. Zij is wel geremodelleerd en kreeg een aparte verblijfskamer met houtkachel waar je heerlijk naar buiten kunt kijken en mensen voorbij ziet lopen en de heuvel verderop zie je ook nog. Ze is best groot en heeft ook nog een grote zolder, die als je zou willen tot een eerste verdieping kunt uitbreiden (misschien wel met dakkapellen?).

Tussen mijn zus en mij zit een doorgang, vroeger groeide hier de druifranken overheen, wat voor koelte zorgde
in de zomer, met lange tafels eronder gestald en waar gezellige etentjes gegeven werden, je weet wel: du pain, du vin, du boursin, in het Portugees klinkt het zoiets als: pao, vinho e queijo…..a bella vida/ la dolce vita.

Dan loop je door en aangrenzend vind je de patio met daar een waterput, altijd handig kan ik je vertellen. En die heeft nooit gebrek aan water! Vroeger werd die gebruikt als centrale watervoorziening voor het huis en als water-irrigatiebron voor de fruitbomen in de tuin erachter, zelfs als koeling voor flessen in een emmer met gaten en een touw in het water, de perfecte koelkast.. Vroeger zat hier ook nog een waterbassin maar die is weg, daar werd nog met de hand kleding gewassen, nu zijn er gelukkig wasmachines. Ja, ik heb wat geschiedenis meegemaakt.

A Casa

Dan grenzend aan de patio is er een grote tuin waar vroeger sinaasappel en mandarijnbomen groeiden, later werd het een moestuin. Mijn eigenaresse had mooie dromen en plannen voor mij en al deze ruimte. In de tuin wilde ze een echt zwembad laten plaatsen en een fijne lig/zonneweide aanleggen met cipressen en oleanders langs de muren. En een druif natuurlijk, die mag niet ontbreken. Er is zelfs ruimte voor een paviljoen en een saunacabine met hot tub, want wellness daar houdt zij wel van, en ook om het met andere mensen te delen. En in de avond bij het open haardvuur naar de sterren staren of genieten van de volle maan. Zucht…

Had ik de garage al genoemd? Oh, die wilde ze uitbreiden met een poolhouse plus overdekte BBQ chill lounge, want als het regent kan je hier dan lekker beschut zitten. Van mijn zuster-huis wilde ze een activiteitencentrum maken, groepen mensen faciliteren voor retreats of yoga/meditatie, maar ook andere ontspannings- en zelfontwikkelingsprojecten organiseren. Er is ruimte zat met kamers, voor verhuur per kamer of verhuur per verdieping, voor zomergasten en/of overwinteraars. Voor een Bed&Breakfast, mogelijkheden zat.

Ze zag al deze bedrijvigheid wel zitten, alleen haar leven liep een beetje anders. Soms gaat het zo. Met pijn in haar hart en haar dromen aan diggelen, moet ze mij nu verkopen. Het is niet anders. Ik beloof haar dat ik goed voor mijn nieuwe ‘baasjes’ zal zorgen dat zij ook plezier en ontspanning aan ons hier mogen gaan beleven. Ik ga haar missen en sluit een groot stuk familie geschiedenis af…

Tegelijkertijd verwelkom ik mijn nieuwe eigenaren om samen met hen nieuwe geschiedenis te schrijven. Wil jij mijn nieuwe baasje worden? Reageer dan snel en neem contact op mijn eigenaresse, zij verkoopt niet alleen mij maar ook het uitzicht, de natuur, de locatie en de droom… Gaat je hart al sneller kloppen? Voel jij je al geroepen? Is dit ook jouw droom? Neem contact op met Edite dos Santos (contactgegevens bekend bij Saudades de Portugal). Zij kan je namelijk nog veel meer vertellen….

Ate a proxima…….tot de volgende keer

x.Edite

Hier kun je alvast een kijkje nemen! Klik op de foto voor meer beeldmateriaal.


De in Portugal geboren Edite dos Santos, woont sinds haar derde jaar in Nederland. Ze werkt hier als voetreflexologe en natuurgeneeskundige. Ze gelooft in een holistische aanpak van klachten en in evenwicht tussen body, mind and soul. Verhalen vertellen en verhalen schrijven doet ze graag. Haar motto is: mooie woorden zijn er om gedeeld te worden.