Recept: Xerém de Berbigão

Xerém is een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Het wordt gemaakt met maïsgriesmeel. In sommige delen van Portugal wordt het papas de milho genoemd, in andere delen xerém of xarém. Het kan naturel gemaakt worden, maar ook met met vlees of zeevruchten. Deze Xerém de Berbigão -met kokkels- smaakt…

Lees verder

Recept: Migas de Espargos

Migas de Espargos

Deze Migas de Espargos krijg je in Portugal vaak geserveerd bij varkensvlees. Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken en ik heb dan ook al verscheidene recepten gedeeld….

Lees verder

Recept: Batatas de Cebolada

Batatas de Cebolada

Ik vond het weer eens tijd voor een lekker bijgerecht. Het zal je wellicht al eens opgevallen zijn in Portugal, maar ze eten er graag (gekookte) aardappels. Lekker bij een vers gegrild visje, lever of bacalhau. Maar je kunt met weinig extra moeite ook eens net iets anders op tafel zetten. Iedereen heeft de ingrediënten…

Lees verder

Recept: Migas de Coentros

Migas de Coentros

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten migas in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit standaard knoflook en olijfolie in! Het wordt meestal gemaakt van overgebleven brood. Aangezien de basis brood…

Lees verder

Recept: Couve Salteada com Alho

Couve Salteada com Alho

Zo tussen alle drukte van Kerst en Oud & Nieuw een makkelijk bijgerecht dat in een handomdraai op tafel staat. Even geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon simpel en lekker eten. Niks mis mee! De couve lombarda oftewel groene kool (savooie) zie je in Portugal in al zijn pracht op elke groentemarkt liggen. Hier in Nederland…

Lees verder

Recept: Tiborna Alentejana

Tiborna

Dit is zo simpel en zo ontzettend lekker! Tiborna is een term die wordt gebruikt in het westen van het Iberisch schiereiland, met name in de Portugese Alentejo en Spaanse Extremadura. Het verwijst naar brood geroosterd in de oven en vervolgens gedrenkt in (nieuwe) olijfolie. Tiborna leent zich namelijk uitstekend om de ​​nieuwe olijfolieoogst te…

Lees verder

Recept: Açorda de Ovas

Açorda de Ovas

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Ook de varianten met garnalen of vis kuit komen regelmatig voorbij op het menu. Een bacalhau en garnalen recept deelde ik al eens, vandaag is het tijd voor een wat…

Lees verder

Recept: Grelos Salteados

Grelos Salteados

Grelos zijn een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het namelijk wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop op de markt. Je komt ze bijvoorbeeld ook regelmatig tegen in een Portugese groentesoep. Raapstelen…

Lees verder

Recept: Arroz de Forno

Arroz de Forno

Rijst wordt in Portugal veel gegeten en gebruikt in hoofdgerechten, soepen en zelfs desserts. Een van de meest aantrekkelijke bijgerechten met rijst is toch wel arroz de forno (rijst uit de oven). Omdat het wordt gemaakt met spek en salpicão of chouriço, waardoor het een intense smaak en een heerlijk aroma krijgt. En een bijkomend…

Lees verder

Recept: Migas à Moda da Beirã

Migas à Moda da Beirã

Migas worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten het in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Het is een typisch Portugees bijgerecht dat zowel lekker is bij vlees als bij vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Op basis van brood, dus…

Lees verder

Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Recept: Legumes à Brás

Legumes à Brás

Een vegetarisch bijgerecht dat je groentes en koolhydraten combineert. Net even een keer wat anders. Uitermate geschikt ook om eventuele restjes groente op te maken/in te verwerken. Want je kunt er heerlijk op los variëren qua groentes die je gebruikt. Legumes à Brás is een gemakkelijk gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat….

Lees verder

Recept: Milho Frito

Milho Frito

Wat ligt daar toch op mijn bord? Is het tofu? Zijn het croutons? Nee, het is milho frito! Veel regio’s in Portugal hebben zo hun eigen specialiteiten als het op de regionale keuken aankomt. Zo ook Madeira. Vertelde ik al eens over de zwarte degenvis (met banaan) en de espetada vandaag geef ik het recept…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Legumes

Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op…

Lees verder

Recept: Puré de Castanhas

Puré de Castanhas

Het is weer november, dus de recepten staan deze maand wederom geheel in het teken van de kastanje! Herfst en kastanjes gaan toch een beetje hand in hand en je ziet ze in Nederland ook steeds vaker in de supermarkten liggen. Het eerste recept deze maand is een simpel bijgerecht: puré de castanhas. Oftewel kastanjepuree. Een…

Lees verder