Recept: Tarte de Maçã & Castanha

Tarte de Maçã e Castanha

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens…

Lees verder

Recept: Tarte de Requeijão com Doce de Abóbora

Tarte de Requeijão com Doce de Abóbora

Herfst betekent pompoenen in overvloed! Dus leent deze tijd zich uitstekend om weer eens iets te maken waar het om deze oranje rakkers draait. Al heb je dit keer niet perse een verse nodig… Ik deelde al eens eerder een aantal recepten met pompoen, maar we maakten er nog niet eerder een taart mee. Tot vandaag!…

Lees verder

Recept: Requeijão Caseiro

Requeijão Caseiro

In Portugal zie je requeijão standaard in elke supermarkt staan. Ook komt het vaak terug in de keuken. Uiteraard is het in Nederland wat moeilijker te verkrijgen, dus maken we het gewoon zelf. Helemaal niet moeilijk en stukken lekkerder natuurlijk! Lekker op een stevige boterham, in een cakeje of in een taart (recept volgt volgende…

Lees verder

Recept: Soufflé de Bacalhau

Soufflé de Bacalhau

Het maandelijkse bacalhau (klipvis) recept is dit keer iets waar niet heel veel mensen zich aan wagen; een soufflé. Maar als hij dan lukt… Op zich is het geen moeilijk recept met allerlei ingewikkelde ingrediënten, dus laat de naam je niet weerhouden. Extra leuk om eens een Soufflé de Bacalhau te serveren als je gasten…

Lees verder

Recept: Sopa de Nabiças

Sopa de Nabiças

Herfst vraagt om soep. Soep vraagt om herfst. En laten ze in Portugal nou vele soorten soep hebben. Allemaal net iets anders dan we hier gewend zijn. Maar bijna standaard boordevol groente, aardappel en uiteraard hartstikke lekker! Vandaag (het is tenslotte oktober) een lekker verwarmend recept voor raapstelensoep! Nabiças zijn het jong geoogste blad van…

Lees verder

Recept: Doce de Abóbora com Nozes

Doce de Abóbora com Nozes

Herfst en pompoenen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkten liggen dan een aantal jaar geleden. Het heeft ook wel wat, die grote kleurrijke (vaak oranje) gevaartes. Maar wat moet je er nou precies mee? Nou, je kunt er bijvoorbeeld jam van maken! Lekker op een snee stevig brood, bij een kaasplankje of…

Lees verder

Recept: Rebuçados de Ovo de Portalegre

Rebuçado de Ovo de Portalegre

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel ‘gebakje’ van het naburige klooster eten. Deze specialiteit (Rebuçados de Ovo) uit Portalegre valt hier duidelijk onder….

Lees verder

Recept: Almôndegas de Bacalhau

Recept: Almôndegas de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Arroz de Frango à Minhota

Arroz de Frango à Minhota

Vandaag het recept voor een typisch gerecht uit de Minho-regio, in het noorden van Portugal. Rijst met kip op regionale wijze (vrij vertaald). In het noorden is het over het algemeen wat frisser en dat vertaalt zich naar wat stevigere gerechten dan bijvoorbeeld in het zuiden. En aangezien de herfst hier in Nederland voor de…

Lees verder

Recept: Queijadinhas de Limão

Queijadinhas de Limão

Het is volop zomer! En wat past daar beter bij dan taartjes en cakejes met die frisse smaak van citroen?! Queijadas de Sintra zijn een van de meest traditionele Portugese gebakjes. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, met bijvoorbeeld sinaasappel, melk, wortel, chocolade of amandel. Het recept van vandaag is dus voor de variant met citroen. We maken…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Camarão Frito

Camarão Frito

Een schaal vol heerlijke garnalen. Zo simpel om zelf te maken, dat ik er eigenlijk nooit eerder aan heb gedacht om het recept te delen. Je komt ze regelmatig tegen op de kaart in Portugal. Je bestelt de garnalen dan meestal op gewicht, dus de prijs die vermeld staat is per kilo. Wij eten dit…

Lees verder

Recept: Migas Doces Alentejanas

Migas Doces Alentejanas

Wij aten dit tijdens ons laatste bezoek aan Portugal bij restaurant Mil-Homens in de Alentejo. Ik kende migas, tot op dat moment, eigenlijk alleen als een hartig (bij)gerecht. Maar er bestaan dus ook migas doces alentejanas! Uiteraard waren we benieuwd naar het recept, dus na enig aandringen bij de eigenaar mocht ik het aan de…

Lees verder