Ken je dat? Je hebt zin in een lekker stuk brood met sardientjes paté, maar helaas heb je net geen blikjes meer in huis. Of de visite staat bijna voor de deur en je komt tot de ontdekking dat het op is… Uiteraard kun je het dan online bestellen voor een andere dag of heb je het geluk dat je het in de buurt ergens kunt halen. Zo niet, dan is er nog een mogelijkheid. Zelf maken! Helemaal niet moeilijk en net zo lekker. Stiekem zelfs lekkerder!
Het hoofdingrediënt (in tegenstelling tot de blikjes smeersel) kun je in Nederland makkelijk in elke supermarkt krijgen. Misschien heb je het zelfs wel, net als ik, standaard op voorraad. Dan is het helemaal makkelijk om zelf aan de slag te gaan. Je bent met 5 minuten klaar!
Maak je het voor een borrelplankje met twee personen? Dan is de helft van het recept meer dan voldoende! Heb je geen massa de pimentão? Vervang het dan door een beetje rode pesto of zongedroogde tomatentapenade en wat ajvar (half/half).
Ingrediënten
2 blikjes sardines in zonnebloemolie
80 gram boter (kamertemperatuur)
1 citroen
1 theelepel massa de pimentão
verse peterselie
zout & peper
Bereiding
Open de blikjes sardientjes. Verwijder de ruggengraat van de visjes en giet ze vervolgens met olie en al in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Geen nood, gebruik dan gewoon een schaaltje en een vork (om te prakken). Voeg twee flinke theelepels versgeperst citroensap, de theelepel massa de pimentão, de boter en wat fijngesneden peterselie toe.
Meng alles samen tot een redelijk egale paté. Je ziet nog mini stukjes vis, het is niet zo glad als het smeersel uit de blikjes, duidelijk huisgemaakt dus! Breng op smaak met zout en peper. Hij is nu nog vrij nattig. Zet afgedekt in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Dan krijgt hij geleidelijk aan ook de juiste consistentie. Heerlijk op een stuk vers Portugees (of zuurdesem) brood met wat versgemalen zwarte peper.
Bom apetite!
Variatietips: Natuurlijk kun je ook (eventuele overgebleven) gegrilde sardientjes van eigen barbecue gebruiken, voeg in dat geval een flinke scheut olie toe aan het recept. Uiteraard de visjes wel eerst schoonmaken! Of probeer eens sardines in tomatensaus. Of snipper een beetje ui door de paté. En/of voeg een paar druppeltjes piri-piri toe aan de mix. Ook kun je de peterselie vervangen door verse bieslook.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.