Recept: Rebuçados de Ovo de Portalegre

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel ‘gebakje’ van het naburige klooster eten. Deze specialiteit (Rebuçados de Ovo) uit Portalegre valt hier duidelijk onder. Deze eigeel snoepjes, per stuk verpakt in een vloeipapiertje, zaten vroeger in de mooist versierde blikken. Een lust voor meerdere zintuigen.

Rebuçado de Ovo de Portalegre

We maken vandaag dus eiersnoepjes, die subtiel in de mond smelten. Voor de liefhebber van die typische Portugese eiersmaak!

Ingrediënten

voor de vulling

200 g suiker
80 g water
8 eidooiers
amandelolie of wat bloem

voor de glazuur
500 gram suiker
160 gram water
1 eetlepel citroensap

Bereiding

Zet een pannetje op met hierin het water en de suiker. Breng dit rustig aan de kook tot je een suikersiroop/heldere caramel hebt. Je hoeft er niet in te roeren, maar je kunt gewoon de pan licht draaien. Laat het zodra het klaar is voldoende afkoelen.

Scheid in de tussentijd je eieren en doe de dooiers in een schaaltje. Klop ze met een vork even goed los en voeg ze dan toe aan de licht afgekoelde suikersiroop. Doe dit terwijl je blijft roeren, zodat je eidooiers geen roerei vormen. Zet vervolgens de pan terug op het vuur en verwarm opnieuw rustig tot het mengsel goed is ingedikt. Laat rustig wat afkoelen.

Nu heb je twee opties; je gaat door met het recept of je zet het mengsel (zodra afgekoeld) goed afgedekt een nachtje in de koelkast. Optie twee maakt het wat makkelijker om snoepjes te vormen.

Bedek een koude gladde ondergrond (zoals een aanrecht) met een dun laagje olie of bloem. Doe hetzelfde met je vingers/handen. Pak met je vingers hoopjes ‘deeg’ uit de bak en vorm rollend op het aanrecht balletjes met een diameter van ongeveer 3 à  4 centimeter.

Breng voor het glazuurlaagje de suiker met het water en het citroensap in een steelpannetje aan de kook. Laat het koken tot je een slappe siroop hebt. Dit wordt bereikt zodra er een dun laagje suiker aan de lepel begint te kleven.

Haal dan direct van het vuur. Haal de gevormde snoepjes met een vork of tang één voor één door deze siroop. Leg ze vervolgens op het oppervlak waar je ze ook hebt gevormd en laat afkoelen. Wikkel ze eventueel in speciaal snoeppapier zodra ze volledig zijn afgekoeld.

Bom apetite!

Rebuçado de Ovo de Portalegre

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.